Взаимоотношения

Периодът на МеноПаузата е преход, време на промяна, време на Край и време на Начало. Това е възможност да откриеш огромния потенциал от ресурси, натрупани през живота ти. В този период вече си преминала през много роли – девойка, любима, съпруга, майка или дори баба. Не всяка жена преживява всяка роля, но всяка една преминава през трансформация. В този етап на живота си навярно се питаш за значението и стойността на много от взаимоотношенията, които преди не си се осмелявала да разглеждаш твърде внимателно. Въпреки че всички искаме да поддържаме взаимоотношения, които ни подкрепят на най-дълбоко ниво, често откриваме, че старите ни начини на общуване или поведение с най-близките ни хора се нуждаят от промяна. Не само тялото, ума, емоциите ти се трансформират, но и Взаимоотношенията.

Синдромът на празното гнездо

Не е задължително да си майка, за да изпиташ тъгата от “празното гнездо” – това е усещане за лична загуба и самота, което често се появява, когато животът претърпи значителна промяна. Независимо дали става дума за загуба на близки, раздяла с партньора, промени или обрати в кариерата, “отлитането” на децата, за да започнат свой собствен живот, в който твоето ежедневно присъствие не е необходимо вече.
Ако изпитваш тези емоции, знай, че тишината дава възможност за размисъл и интроспекция, необходими за развитието на личността. Това новооткрито свободно време е част от жизнения цикъл, предназначен да ти помогне да се съсредоточиш върху вътрешния си живот. За да направиш този преход по-лесен и по-радостен, обърни внимание на това, което искаш за себе си. Започни да правиш някои от онези неща, които си отлагала с години. МеноПаузата е период на откривателство. Не забравяй, че сега е моментът да се преоткриеш в нова роля, различна от тази на майка, съпруга или нечий служител.

Майка в МеноПауза

За някои дами МеноПаузата не съвпада с “празното гнездо”. Те преминават през бурята, докато отглеждат тийнейджъри. Нещата могат да станат доста хаотични, когато бушуващите хормони на децата им срещнат  техните собствени. Ако ситуацията при теб е такава, важно е да си отделиш малко лично време и пространство, за ще преминеш през този сезон от живота си по най-щадящия начин.

Съпруга в МеноПауза

Жените често не обсъждат факта, че преживяват МеноПауза, но техните партньори и близки обикновено са наясно, че нещо се променя. Твърде емоционалните реакции, гневът или тъгата могат да смутят партньора ти.

Дамите са много чувствителни в този период и могат да започнат да се чудят дали партньорът им не е загубил интерес към тях. Тези недоразумения понякога водят до непрекъснати спорове или до нарастващо чувство на дистанция, тъй като и двамата започвате да се оттегляте от връзката. Промените в отношенията ви ще бъдат уникални за вас като двойка. Ако сте преживявали големи трансформации и преди, може да не се налага да се адаптирате толкова много към този пореден преход.

Обикновено не е възможно отношенията да се върнат такива, каквито са били преди МеноПаузата, но често могат да бъдат по-добри.
След като тя отмине, ще се почувстваш по-здрава, може би и по-уверена.
Всяко изпитание, през което преминава връзката ти, може да окаже положително влияние, позволявайки на теб и партньора ти да се почувствате по-силни и по-свързани, след като сте се подкрепили взаимно в труден период.

Приятелски взаимоотношения

МеноПаузата може значително да повлияе на начина, по който се чувстваш и държиш в обкръжението на другите, включително и на приятелите си.
Промените в настроението са типичен симптом на МеноПаузата. Може да се окаже, че се чувстваш много по-нервна и раздразнителна от обикновено. Нещата, които принципно пренебрегваш или оставяш да бъдат отминати, може да започнат да се натрапват и да те карат да реагираш. Последното нещо, от което се нуждаеш, е да се чувстваш отхвърлена или отчуждена от настоящия си приятелски кръг. Ако непредсказуемите ти емоционални пристъпи обаче разстройват и тревожат околните, значи е време да им споделиш какво се крие зад промяната на настроението ти. Честността винаги е най-доброто решение. Само така близките ти ще разберат през какво преминаваш.

По време на МеноПаузата е напълно нормално да има дни, в които нивата ти на енергия рязко спадат без видима причина. Обикновено това е свързано с колебанията в нивата на естрогена и може да се окаже по-трудно, отколкото си предполагала.

  • Не поемай твърде много социални ангажименти, в противен случай може да се почувстваш още по-изтощена.
  • Това е време, в което трябва да си почиваш и да бъдеш щадяща към себе си, за да може тялото ти да се адаптира към новите нива на хормоните.

Много често определяме себе си и стойността си като личности през взаимоотношенията си с другите. Този период от живота ти те призовава да разгледаш отношението към себе си и смело да прегърнеш промените.
След като си открила “аз”-а на средната възраст, не мисли, че трябва да прогониш и старото си “аз” . Вместо това интегрирай двете. Можеш да продължиш да бъдеш нежната и разбираща майка, любящата съпруга и грижовната дъщеря. В същото време да бъдеш жена, която има ясни граници.
Можеш да бъдеш жена, която вярва, че здравето и щастието ѝ са нейно изконно право!

текст: Катерина Вълчева