Ум и емоции

ПериМенопаузата може да предизвика множество промени в тялото, ума и емоциите. Физическите симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване са добре познати, но много жени не осъзнават степента и естеството на промените, които могат да настъпят в психичното състояние и емоционалното благополучие по време на този преход. Психичното ни здраве е също толкова важно колкото и физическото и двете не могат да бъдат разделени.

Как да разбереш кое е нормално?

Да се чувстваш тъжна, разстроена или тревожна понякога е част от човешката същност и тези чувства варират през целия ни живот. Напълно нормално е да усещаш раздразнителност, яд, тъга или умора, но по време на ПериМенопаузата нормалните граници и честота на тези емоции могат да се променят.

При някои жени промяната може да е значителна и тези емоции да продължат дълго време. Въпросът, който най-вероятно си задаваш, е: “Дали се чувствам потисната/тревожна/емоционална заради хормоните си, или това съм си аз?”. Със сигурност не си единствената, която се пита това.

Хормони и настроение

Вече не е изненада, че хормоните влияят на настроението и емоциите.
И така, какво всъщност се случва в тялото ти?

 • Естрогенът помага за регулирането на няколко хормона, които могат да въздействат на настроението като серотонин, норадреналин и допамин. Естрогенът също така подпомага остротата на мисловните способности. По-ниските му нива се отразяват на паметта и биха могли да са причина за т.нар. “мозъчна мъгла”.
 • Прогестеронът има успокояващ ефект върху настроението, подпомага съня и релаксацията. Подобно на естрогена, понижените нива на прогестерон по време на ПериМенопаузата може да са причина за повишаване на раздразнителността.
 • Тестостеронът оказва важно влияние върху умствената дейност, качеството на съня, яснотата на мисълта и концентрацията. Тестостеронът помага и за подобряване на либидото.

Промените в настроението могат да приличат на ПМС (предменструален синдром). Около 4 от 10 жени имат симптоми на променливо настроение по време на ПериМенопаузата, които са подобни на ПМС. Може да се чувстваш раздразнителна, да имаш недостиг на енергия, да си плачлива или да ти е трудно да се концентрираш. За разлика от ПМС тези симптоми могат да се появят в периоди, които не са свързани с менструалния цикъл, в продължение на години и без никаква закономерност.

Гневът и ПериМенопаузата\Съвети за справяне с гнева

Гневът, предизвикан от симптомите на ПериМенопаузата, може да се различава значително от типичния ти гневен изблик или разочарование. Възможно е за няколко мига да преминеш от стабилно състояние към силно възмущение или раздразнение. Близките и приятелите ти също могат да забележат, че имаш по-малко търпение отколкото обикновено. Не се тревожи, няма да се чувстваш така завинаги. За това, което изпитваш, има биохимична причина. Естрогенът влияе върху производството на серотонин. Серотонинът е регулатор на настроението и повишава усещането за щастие. Когато организмът ти произвежда по-малко естроген, емоциите стават небалансирани. Те ще се стабилизират отново, след като тялото ти се приспособи към намаляването на естрогена.

 • Приемане

Може да искаш да потиснеш гнева си, за да не причиняваш неудобство на никого, но изследванията показват, че “самозаглушаването” те излага на по-голям риск от депресия. Вслушвай се в тялото и емоциите си и приеми, че това, което изпитваш, е преходно.

 • Разбери кои са основните дразнители

Тялото на всеки човек работи по различен начин, но съществуват някои навици в начина на живот като например високият прием на кофеин и пушенето на цигари, които предизвикват тревожност. Дехидратацията също може да те направи по-склонна към промени в настроението. А ако сънят често е прекъсван от горещи вълни, може да е трудно да се ориентираш в сложните емоции.

Опитай се да разпознаеш тези отключващи фактори, като си водиш дневник в продължение на поне месец. Записвай как се храниш, колко продължителен е бил сънят ти, дали си спортувала и как си се чувствала в различните моменти през деня.

 • Направи крачка назад

Когато си във вихъра на разгорещен момент, практикувай принципа “крачка назад”, за да обмислиш откъде идват емоциите. Не се обезкуражавай за това, че си ядосана, но обърни внимание на причината за гнева си. Задавай си въпроси като: “Щях ли да съм толкова ядосана, ако се чувствах по-добре?” и “Заслужава ли този човек или ситуация целия гняв, който искам да насоча към тях?”.

 • Релаксирай

Установено е, че практиките, въздействащи върху ума, като релаксация и йога имат изключителни ползи за жените в ПериМенопауза.

Тревожността и ПериМенопаузата

Отделяме специално внимание на тревожността, тъй като тя е много често срещана и може да се прояви като самостоятелен симптом по всяко време. Много дами споделят, че не са депресирани, но получават епизоди на мъчителна тревожност, които могат да бъдат напълно необичайни. Понякога те са свързани с прилива на адреналин, който съпътства горещата вълна, но епизодите на тревожност могат да бъдат генерализирани и да се случват без очевидна причина.
Тревожността може да се прояви като физически симптом чрез ускорен сърдечен ритъм, учестено дишане или замайване. Има различни ситуации, които могат да те накарат да се чувстваш по-тревожна, но хормоналните промени със сигурност влияят на устойчивостта към стрес. Добрата новина е, че има много неща, които можеш да направиш, за да контролираш и намалиш тревожността. Не е необходимо тя да управлява живота ти.

Какво може да помогне?

 • Да поставяш граници и да не се чувстваш виновна, когато казваш “не” на хора и ангажименти.
 • Да си осигуриш качествен сън.
 • Водене на дневник на благодарността, за да се съсредоточиш върху положителните неща в живота си.
 • Обгради се с хора, които те подкрепят и те карат да се чувстваш добре.
 • Прекарвай повече време сред природата.
 • Поддържай физическа активност.
 • Храни се редовно с акцент върху пълноценни храни на растителна основа, богати на фибри; избягвай прекалено преработени храни и алкохол.

ПериМенопауза и баланс

Когато разпределяш времето си между служебните задължения и грижите за семейството, помни, че грижата за собствените ти нужди е също толкова важна.  Поддържането на баланс между себе си, партньора, децата, приятелите и работата ще ти позволи да посрещнеш новите предизвикателства и да запазиш  емоционалния си баланс.

текст: Катерина Вълчева