Ум и емоции

МеноПаузата е толкова натоварен период от живота на жената в съвременния свят, че многото различни и разнообразни роли могат да претоварят тялото и съзнанието до крайност. Може да се чувстваш по-стресирана и тревожна, по – разсеяна. Менопаузата би могла да предизвика осезаеми и понякога много мъчителни симптоми.

…Ако си наясно какво да очакваш, когато се появи симптом, автоматично ще мислиш по различен начин. Ще разбираш какво се случва и ще си по-способна и мотивирана да прилагаш подходящи стратегии, включително и за емоционалното си здраве.

Мозъкът функционира най-добре, когато получава регулярен приток на енергия, основни хранителни вещества и невроактивни молекули (хормони) и най-важно – когато има достатъчно време да се възстанови (т.е. да спи!) от умствените и когнитивните стресови фактори, на които сме изложени всеки ден. Добрият сън, подходящият хранителен режим, релаксацията са твоите най-верни помощници в грижата за менталното и емоционално тяло.

МеноПаузата и “мозъчната мъгла“

Така наречената “мозъчна мъгла” се наблюдава при много жени в този период. Симптомите варират от леки преходни проблеми с паметта до по-сериозни проблеми с вниманието, както и трудности с фокусирането и усвояването на нови умения. Факторите, които могат да окажат влияние върху способността за съсредоточаване са:

  • Недостиг на микроелементи (по-специално витамини от група В, цинк и желязо)
  • Хроничен стрес
  • Съществуващи вече разстройства на настроението като тревожност и депресия
  • Проблеми с щитовидната жлеза.

Много дами в МеноПаузата споделят за трудности с концентрацията или проблеми с краткосрочната памет. Тези трудности често карат дамите да се тревожат, че имат ранни симптоми на болестта на Алцхаймер. Не се тревожи, функциите на паметта се подобряват постепенно дори при жени, които не се лекуват с хормонална терапия, което предполага, че този симптом не се дължи единствено на ниското ниво на естроген, а е свързан по-скоро с хормоналните колебания и промени.

Самочувствие и Самооценка в периода на МеноПаузата

Остаряването в общество, което е поставило младостта на пиедестал, може да бъде предизвикателство. Загубата на увереност е често срещана в този период и е свързана с физическите симптоми на МеноПаузата:

  • Безпокойството, лошото настроение и депресията, “мозъчната мъгла” и проблемите с паметта могат да те накарат да се съмняваш в работата си.
  • Промените във външния вид могат да разтревожат много от дамите и силно да повлияят на самочувствието им.
  • Може да се наложи да прекратиш дейности, които са били важни за твоето ежедневие. Например, болки в ставите или проблеми с пикочния мехур могат да възпрепятстват дългите разходки или други физически активности.
  • Безпокойството и умората могат да попречат на социалния ти живот, докато нощното изпотяване може да те държи будна и да увеличи изтощението през деня.

Скръб и депресия

В тази възраст все по-често губим близки хора и се замисляме за смисъла на живота. При всеки сериозен преход е възможно да се появи чувство на скръб или дълбока тъга в отговор на нещо, което сме загубили. Често свързваме скръбта със загубата на любим човек, но тя може да се появи и при други важни промени: загуба на работа, развод, излизане на децата от дома, пенсиониране.

МеноПаузата определено може да се причисли към големите житейски трансформации. Скръбта е естествена и напълно нормална реакция на промените през този период. Но трябва да си наясно и с разликата между скърб и депресия. И двете могат да предизвикат чувство на тъга, загуба на интерес към обикновено приятни дейности и проблеми с храненето и съня.

Как да различиш периодите на скръб от клиничната дересия?

 

  • Скръбта е процес – имаш това чувство, но преминаваш през него и с времето започваш да се чувстваш по-добре.
  • Клиничната депресия продължава по-дълго и предизвиква по-сериозно въздействие върху ежедневните дейности. Депресията е по – скоро “заседнало” състояние, но не и просто преминаване през процес. Възможно е да имаш чувство на тревожност, безполезност и/или дори отчаяние, което може да отнеме способността ти да се наслаждаваш на дейности, които някога са ти доставяли удоволствие.

Не забравяй, че МеноПаузата е етап от живота, който би трябвало да бъде овластяващ и освобождаващ. Тя означава, че си зряла жена, която е натрупала опит и знания. Възможно е да се грижиш за своите малки деца или тийнейджъри. Може би вече имаш внуци или пък си поела грижата за възрастни роднини. Може да имаш партньор или да водиш пълноценен самостоятелен живот. За близките ти е жизненоважно да останеш здрава и силна десетилетията след МеноПаузата. Това е още по-важно за теб самата. Грижейки се за себе си с мъдрост и отдаденост, можеш да превърнеш този период в прекрасно приключение. Може да вдъхновиш много жени около теб, така че те да искат да тръгнат по твоите стъпки. Бъди пример! Мъдрата жена носи на света даровете и светлината на опита!

текст: Катерина Вълчева