Циклите на жената

МеноПаузата е общо понятие, което често се използва като обединяващо дългия период от живота на жената с началото на колебаещия се цикъл, последвано от годината с пълното му спиране и всички след-репродуктивни години.
Много дами преживяват МеноПаузата като напълно безсимптомна, други имат леки оплаквания, а трети страдат от доста масивни увреждания на здравето. Тези фази преминават плавно една в друга и са с различно времетраене, както и с различна интензивност на симптомите при различните жени. Усещането за промени може да бъде от леко, през умерено до много силно.

Всяка жена е една вселена и не бива да се правят генерални заключения по отношение на симптоми, времетраене и терапия!

ПременоПауза

ПременоПаузата е първата фаза на МеноПаузата. Тя често започва около 40-годишна възраст и може да продължи няколко години. Нейното настъпване обикновено е постепенно. Наблюдателните жени често могат да забележат първите признаци на ПременоПаузата на 35-годишна възраст, като много от оплакванията затрудняващи живота им в тази възраст, са свързани именно с хормоналните промени. Често обаче те не се разпознават като такива, тъй като много гинеколози се притесняват да говорят за МеноПаузата в ранна възраст. В резултат на това много жени на възраст около 40 години смятат, че са необяснимо болни и посещават многобройни лекари и често дори попадат в болница, въпреки че страдат “само” от хормонален дисбаланс. Оплакванията са свързани с проявата на симптоми, които на пръв поглед нямат нищо общо с женските полови органи, като главоболие, депресия или болки в ставите и често не се разпознават като следствие от хормонален дисбаланс, което допълнително усложнява историята на заболяванията.

ПременоПаузата започва, докато все още е налична редовна менструация. В този период ефективността на яйчниците постепенно намалява. Не всеки цикъл се увенчава с овулация. Ако не настъпи овулация, не се произвежда почти никакъв прогестерон. А липсата на прогестерон има две последствия: кара ни да се чувстваме различно (безсъние, тревожност, нощно потене) и води до естрогенно доминиране, което може от месец на месец да има различна интензивност. Поради това повечето от оплакванията на ПременоПаузата са свързани с оплаквания като: раздразнителност/ лошо настроение, симптоми на ПМС, подуване на корема, силен апетит, чувствителност на гърдите, нарушения на цикъла, зацапване, подуване на ставите, увеличение на теглото, влошаване на съня.

Това често е съпроводено с първите горещи вълни – най-типичният признак на МеноПаузата. За жените, които и преди са страдали от ПМС (предменструален синдром), ПременоПаузата често изглежда като постоянно състояние на ПМС. А тези, които не са имали хормонални симптоми преди, понякога са силно обезпокоени от промените.

Има и много жени, които преживяват ПременоПаузата без никакви симптоми и дори не осъзнават, че се намират в тази фаза на МеноПаузата. ПременоПаузата може да продължи различно дълго време. Някои изобщо не я забелязват, други я преживяват в продължение на около една година, а при трети – тази фаза се проточва до десет години. Тъй като основният проблем при ПременоПаузата е прогестероновият дефицит, а оттам и естрогенната доминантност, необходимато терапия е и лечение на естрогенната доминантност. Това лечение се състои от природни лечебни методи, диета, упражнения и евентуално естествен прогестерон.

ПерименоПауза

ПерименоПаузата всъщност е медицинската дума за МеноПауза. Тя следва плавно ПременоПаузата и може да обхване периода от три до десет години, през който хормоналните нива на жената могат да варират. ПерименоПаузата може да се развие постепенно от ПременоПаузата или да се припокрие с нея.

През тази фаза симптомите често са особено интензивни. Менструалните цикли обикновено стават много нередовни. Може да има и дълги паузи между отделните кръвотечения.

В тази връзка нередовните цикли – твърде кратки, твърде дълги, твърде тежки или липсващи, са типични за този период от МеноПаузата и са най-вече свързани с твърде малко прогестерон, поради липса на овулация или лоша овулация.

В допълнение към намаленото производство на прогестерон, през тази фаза постепенно намалява и производството на естроген.
Парадоксалното тук е, че въпреки намалящите нива на естроген, все още може да се появи естрогенно доминиране, защото прогестеронът е в още по-голям дефицит от естрогена.

Това може да звучи парадоксално на пръв поглед, но се дължи на това, че естрогенното доминиране не е свързано с повишени нива на естроген, а с относително превишение спрямо прогестерона, който регулира естрогена.

В ПерименоПаузата горещите вълни обикновено се увеличават. Изпотяването и смущенията в съня също стават по-силни при много жени. Всички останали възможни оплаквания от ПременоПаузата продължават или се засилват.
Те могат да бъдат: леко, обилно или нередовно кървене (но също и нормална менструация!), горещи вълни/нощно изпотяване, депресия, развитие или засилване на тревожността, нервност, смущения в съня, лоша концентрация и памет, косопад, сърбеж по кожата или други кожни проблеми, като например обриви, невродермит, екзема, болки в ставите, мигрена/главоболие, сърдечни аритмии, чести инфекции на пикочния мехур, често уриниране през нощта, шум в ушите/увреждане на слуха, увеличаване на теглото, особено в областта на корема, ПМС.

Тази фаза на МеноПаузата може да протече и напълно без симптоми. МеноПаузата не е промяна, която настъпва от днес за утре. Тя е по-скоро една дълга фаза, в която яйчниците спират да функционират надеждно, след което отново редовно, след това има пак колебания и накрая вече преустановяват предишната си дейност.

Като терапия в ПерименоПаузата често са достатъчни естествените лечебни методи или естествен прогестерон. Само някои жени се нуждаят от допълнително лечение с естествени естрогени, за предпочитане с ниски дози естриол, най-нежният от собствените естрогени на организма. Фитоестрогените също могат да бъдат полезни в ПерименоПаузата.

МеноПауза

МеноПаузата в по-тесен смисъл е моментът на последното менструално кървене. Разбира се, по време на това кървене ти не знаеш, че то е последното. Едва една година след това последно кървене можеш да бъдеш сигурна, че времето на менструални цикли е приключило и си вече от една година в МеноПаузата или по-точно в ПостменоПаузата.

Средно МеноПаузата при жените в индустриализираните страни, т.е. последното кървене, настъпва на 52-годишна възраст. Тя обаче може да се прояви и на 40-годишна възраст. Само ако това се случи преди 40-годишна възраст, се нарича преждевременна принудителна МеноПауза. Тъй като всичко описано дотук се нарича МеноПауза, често има объркване, неяснота кога започва МеноПаузата. В края на краищата действителната МеноПауза, т.е. последното кървене, обикновено се предшества от няколко години на МеноПауза (Пре – и ПерименоПауза). Така че е погрешно заключението, че МеноПаузата започва средно на 52-годишна възраст, което чуваме отново и отново. При повечето жени МеноПаузата е в своя пик на средната възраст от 52 години.

ПостменоПауза

ПостменоПаузата е периодът след последното кървене. Тъй като трябва да измине една година, за да разбереш дали кръвотечението е било последно, можеш да разбереш това едва в последствие, че си била в ПостменоПауза в продължение на една година. Тази фаза продължава около десет години, като спада на хормоните продължава и след това, но тялото вече се е адаптирало към промените. Производството на полови хормони постепенно спира. Организмът постепенно свиква с новия хормонален баланс. В яйчниците вече почти не се произвеждат прогестерон и естроген. Въпреки това малки количества от двата хормона все още се произвеждат в мастните клетки и надбъбречните жлези. Дори в ПостменоПаузата все още може да има естрогенно доминиране, въпреки че нивото на естрогена обикновено е много ниско. В ПостменоПаузата често се предписват синтетични естрогени, за да се предотврати остеопорозата, което не е единственото и най-оптимално решение, но нека да кажа, че началото на терапия едва в тази фаза може би вече няма да е толкова ефективно.
В този период от женското здраве вече и липсата на тестостерон става осезаема. Той също намалява в предходните периоди, но не толкова бързо и чувствително като прогестерона и естрогена. Спадът на тестостерон води до редица оплаквания, свързани с мускулатурата и енергийния заряд на жената.

През всичките фертилни години на жената, тялото й посвещава огромно количество енергия на задачата приблизително на всеки 28 дена да отделя част от хранителните си вещества, кислород и натрупани ресурси, за да подготви хранителна и благоприятна среда, за в случай, че в матката попадне оплодена яйцеклетка. На всеки 28 дена, ако не се появи такава яйцеклетка, тези ресурси се изхвърлят във вид на менструална кръв – и всичко започва отначало. И това се случва всеки месец от пубертета до МеноПаузата, освен по време на бременност и непосредствено след нея.

Докато не го изпитат сами, жените не си дават сметка колко освобождаваща може да бъде МеноПаузата във физическо и психологическо отношение.
Представи си, да можеш да вложиш цялата тази енергия обратно в собствения си живот, за осъществяване на собствените ти цели и загърбени мечти!

Промените в емоционален план са свързани с пренасочване на фокуса, който преди е бил свързан с грижите за семейството и другите, докато по време на МеноПаузата жените вече имат възможността да се насочат към всичко, което досега са отлагали в личен план.

Затова МеноПаузата е време, когато знанието как да се грижим за здравето си, физическото и емоционалното, става по-важно от всякога. Грижата за здравето е комплексна и затова не можем, а и не трябва да разчитаме само на медикаменти, защото ние се състоим от тяло, дух и душа, които трябва да бъдат балансирани.

Като това важи, разбира се и за периода преди МеноПаузата.

текст: Лора Николова