Създаване на дете

 „Раждането на дете е като създаването на нов свят.“

Ахим Шмидман

Създаването на дете е най-великото чудо на Земята!
Чудо, с което единствено жената е Дарена да прояви чрез тялото и съзнанието си!
Създаването на дете е Благословия, но и Отговорност!
Защото единствено чрез здравото си тяло, жената може да предаде виталност на детето си, а чрез балансираните си ум и емоции да внесе в подсъзнанието му стабилна основа, върху която то да расте мъдро, осъзнато и любящо!
Жената има способността да зачене във всяка от репродуктивните си години, но колкото по-здраво е тялото ѝ, толкова по-лесен и лек е този процес.

Бременността е време на огромни промени, един от най-екстремните периоди в живота на жената, когато тя се променя интинзивно на всички нива – видими и незрими.

Такъв период са и годините на ПерименоПаузата когато тялото ти постепенно започва да се подготвя за следващия етап от живота си – този на след репродуктивните години. Женските ти хормони започват да променят нивата си и да намаляват, а това води до появата на редица симптоми, афектиращи както физическото тяло, така и емоционалното и менталното ти състояние.
Бременността продължава да бъде възможна, но когато тя стане факт, тялото ти преживява истински „шок“, тъй като от състояние на спад в хормоналните нива и забавяне ритъма на почти всички процеси, то трябва да встъпи в такова на хормонален пик и ускорена работа на всички свои органи и системи.
Представи си го като есен, в която природата постепенно се подготвя за почивка след месеци на бурен цъфтеж и плодовитост, но вместо това, тя активира всичките си сили, за да даде живот на новото семе и да го превърне в най-хубавия си плод.

Да, тялото ти има капацитета да се справи, но ако то не е напълно здраво и подхранено предварително, а след бременността не се погрижиш с изострено внимание за него, когато раждането отмине и ПерименоПаузата отново се върне при теб, симптомите, с които ще те връхлети, ще бъдат много по-интензивни, изтощителни и трудно овладяеми.

Защото симптомите в която и да е възраст, са начинът на тялото да ти каже, че не получава подкрепата, от която се нуждае.

Основната ти цел по време на ПерименоПаузата е да съсредоточиш вниманието си върху поддържането на здравето на надбъбречните жлези и черния дроб. Също толкова важно е да имаш пълноценен на хранителни вещества дневен режим, да поддържаш ниски нивата на стреса, да си в стабилно емоционално здраве и да спортуваш.

 • Надбъбречните жлези, разположени на върха на бъбреците, освобождават хормони в отговор на стреса. Хроничният стрес влошава здравето им, което от своя страна се отразява на плодовитостта и хормоналния ти баланс.
  Това, което е възможно да не знаеш обаче е, че по време на ПериМенопаузата яйчниците постепенно намаляват производството на основния женски хормон – естроген, а надбъбречните жлези поемат тази роля.
 • Черният дроб е главният детоксикатор на тялото. От самото си раждане го засипваш с огромно количество непотребни хранителни елементи, излишни хормони и токсини, които той трябва да разгради и изхвърли. Черният дроб също така преобразува храната и течностите, в животоподдържащи витамини, минерали, ензими и хранителни вещества, които захранват и защитават тялото ти.
  Когато черният ти дроб е претоварен, това може да причини редица симптоми, които мнозина свързват с хормонален дисбаланс. Тези симптоми със сигурност могат да създадат проблеми с плодовитостта и успешната бременност.
  Жизненоважно е да поддържаш здравето на черния си дроб в ПериМенопаузата. Прочисти го от излишните отлагания в него и едновременно с това намали до минимум приема на ксенохормони чрез храната, козметиката и почистващите препарати, които са токсини, за чието разграждане и изхвърляне черният дроб непрекъснато работи.
 • Хранене
  Богатата на полезни вещества пълноценна хранителна диета, включваща изобилие от пресни листни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, ядки и семена, фибри и умерени количества органични животински продукти, е важна както за цялостното здраве и жизненост, така и за твоята плодовитост и здравото тяло на бъдещото ти дете.
  Диетата за плодовитост осигурява хранителни вещества, специфични за хормоналния баланс и здраве по време на ПериМенопаузата, които включват:
 • Биофлавоноиди – за намаляване на горещите вълни, регулиране на настроението и балансиране на нивата на естроген.
 • Калций – за поддържане здравината на костите и растежа на костите
 • Бор – за подпомагане здравината на костите (загубата на костна маса засяга всяка втора жена в МеноПауза).
 • Есенциални мастни киселини – холестеролът от висококачествени мазнини помага на тялото да произвежда хормони, поддържа здравето на гладката мускулатура, мозъка и нервната система и влияят върху здравето на всички системи.
 • Хидратация – водата е основният елемент, който изгражда както твоето, така и тялото на бъдещото ти бебе, което расте обградено от вода. Дехидратацията води до намаляване на кръвообращението в тялото, забавя всички процеси в клетките, задържа отпадните продукти в тялото, което причинява самоотравяне.

Допълнителни съвети:

 • Приемай редовно ленено семе. То има важна роля в поддържането на хормоналния метаболизъм, а високото му съдържание на фибри, помага на тялото ти да се освободи от ксеноестрогените
 • Приемай пълноценни мултивитамини и качествени омега-3 добавки
 • Ограничи или избягвай конвенционално месо, особено червени меса, които са склонни да бъдат с високо съдържание на хормони – избери свободно отглеждано, органично пиле и студеноводна риба като дивата сьомга
 • Преустанови изцяло приема на алкохол, тютюн, кофеин и силно преработени храни
 • Упражненията или движението увеличават притока на кръв в цялото ти тяло и поддържат правилното оксигениране на репродуктивните ти органи. Освен това помагат за поддържане на костната ти маса. Намери какво ти харесва и го въведи в седмичната си рутина. Ходене, спокойно бягане, танци, плуване или йога са все неща, които благоприятстват плодовитостта
 • Масажът е една от най-добрите природни терапии за увеличаване на притока на кръв към репродуктивната система