Секс и близост

Не е тайна, че много жени изпитват спад в сексуалното си желание по време на ПериМенопаузата. Това, което не е толкова очевидно, е мъдростта, която се крие зад този спад – който, между другото, не е задължително да продължи вечно.

Сексуалната функция е комплексно явление, което отразява здравето и баланса не само на половите органи и хормоните, но и на сърдечносъдовата система, мозъка, гръбначния мозък и периферните нерви. Освен това всеки фактор, който влияе върху сексуалната функция, има своите основни психологически, социокултурни, междуличностни и биологични влияния. За щастие, съвременните изследвания върху жените и секса най-накрая отчитат колко сложна е женската сексуална възбуда в действителност. Вследствие на това се актуализира цялата концепция за така наречената женска сексуална дисфункция.

 • Истината е, че удовлетвореността от общуването с партньора, отношението към секса и остаряването, вагиналната сухота и културният произход оказват много голямо влияние върху сексуалната функция при жените.
 • Това, което обикновено се нарича женска сексуална “дисфункция”, може и да е логична адаптация към неща като минали негативни преживявания, болка при полов акт, умора, депресия и медикаменти – или липса на емоционална близост с партньора.
 • Мъжката сексуална функция се отразява и на жените. Много мъже на средна възраст се сблъскват със сексуалната дисфункция и повечето от тях не се чувстват комфортно да говорят за нея или да търсят лечение. Има и други начини да се насладиш на сексуално удовлетворение освен половия акт. Подобрената сексуална активност само чрез медицински манипулации и прием на лекарства не може да излекува връзка, която се нуждае от повече любов, близост и внимание.
 • Въпреки че оргазмът не трябва да бъде “целта” на сексуалния акт, все пак си струва да се отбележи, че той е изключително здравословен в повече отношения, отколкото можете да си представиш. Хормонът окситоцин (освобождаван от хипофизната жлеза по време на раждане и кърмене, както и по време на контакт кожа до кожа с други хора и по време на оргазъм – както при мъжете, така и при жените) насърчава сближаването и помага да се предотврати покачването на кръвното налягане в отговор на ежедневния стрес. Той също така намалява желанието за сладко и алкохол. Лечебното докосване, включително докосването при масаж, също увеличава окситоцина.

Променената сексуалност през ПериМенопаузата

Всички изброени по-долу промени в сексуалната функция са свързани с ПериМенопаузата:

 • Повишено сексуално желание
 • Намалена сексуална активност
 • Вагинална сухота и загуба на вагинална еластичност
 • Болка или парене при полов акт
 • Намалена чувствителност на клитора
 • Повишена чувствителност на клитора
 • По-малко оргазми, намалена дълбочина на оргазма
 • Увеличаване на оргазмите, сексуално събуждане

Секс и емоции

Колебанията в сексуалното желание не винаги имат общо с нивата на хормоните. Понякога може да са свързани с най-дълбоките незадоволени желания на жената, които сега се издигат в нейното съзнание. При много жени либидото се появява отново, след като са установили незадоволените си потребности и са предприели стъпки за тяхното удовлетворяване. На средна възраст задачата ти е да разшириш представата си за сексуалната енергия и да я оцениш като жизнена сила, която може да няма нищо общо със секса сам по себе си.

Нашата култура чрез книгите, филмите и медийните си образи насърчава романтичната любов и секса като основен – ако не и изключителен – път към щастието. Но това е само част от истината. Когато си напълно отворена към енергията, която е създала Вселената, тогава имаш способността да се настроиш и да станеш част от жизнеността на света около теб и в теб. Тя е навсякъде – в красотата на природата, в преследването на кауза, в която вярваш, и в упражняването на творческите ти сили. Ще откриеш, че си способна да станеш страстна по отношение на самия живот, независимо дали имаш сексуален партньор, или не.

Двете неща, които ти пречат да се свържеш с естественото си желание за всички видове удоволствия, включително и за сексуалното, са гневът и съмнението в себе си. ПериМенопаузата поставя под микроскоп всичките ти взаимоотношения, включително и тези със самата теб. На средна възраст, когато всички недовършени дела от първата половина на живота ти се надигат, за да бъдат изчистени, се изисква смелост и воля, за да приемеш гнева си и да го използваш като гориво, за да изгориш годините на съмнения и самоограничения, независимо дали са сексуални или други. Решението да видиш себе си като неустоима, секси, красива и заслужаваща удоволствие е акт на сила. Да решиш да кажеш/покажеш на партньора какво искаш без излишен гняв и обида също е акт на сила. Това е вътрешна работа. Периодът на ПериМенопаузата е идеалното време да позволиш на съмненията и гнева да бъдат изгорени, за да можеш да възродиш еротиката – жизнената сила – в живота си.

текст: Катерина Вълчева