Самопреглед на гърдите: защо е толкова важен?

Самоизследването на гърдите е скринингова техника, която можеш да правиш вкъщи, за да провериш за наличие на бучки в гърдите си. Самоизследването на гърдите може да помогне за откриване на тумори, кисти и други аномалии. Самопрегледът в никакъв случай не отменя прегледа при специалист и мамографията, но може да помогне да разпознаеш аномалии в типичната форма, размер и структура на гърдите си.

Кога трябва да се правят прегледи на гърдите?

Най-доброто време за (само)преглед на гърдите е няколко дни след края на менструалното кървене. Жените, които нямат менструация, трябва да изберат определен ден за извършване на прегледа, например първия ден от всеки месец. Препоръчва се да проверяваш гърдите си всеки месец.

Как да прегледам гърдите си сама?

Визуален преглед

Следвай тези стъпки, за да прегледаш визуално гърдата си:

Започни, като застанеш пред огледалото с ръце покрай тялото.
Визуално прегледай гърдите си за следното:

 • промени в размера, формата или симетрията
 • вдлъбнатини
 • аномалии в зърната
 • набръчкване
 • асиметрични изпъкналости в долната част на гърдите
  Провери за тези признаци отново с ръце, поставени на талията и след това с ръце над главата.

Преглед с опипване

Под душа
С възглавничките на трите си средни пръста провери цялата гърда и областта на подмишниците, като натискаш надолу с лек, среден и силен натиск. Топлата вода и сапунът ще помогнат на пръстите ти да се плъзгат лесно по кожата.

В легнало положение
В легнало положение гръдната тъкан се разпределя равномерно по гръдната стена. Постави възглавница под дясното си рамо, а дясната си ръка – зад главата. С лявата ръка движи възглавничките на пръстите си около дясната гърда, като внимателно покриваш цялата зона на гърдата и подмишницата.

Използвай лек, среден и силен натиск. Накрая стисни зърното, за да провериш за секрет и бучки. Повтори тези стъпки с лявата си гърда.

Ако откриеш бучка или аномалия, не изпадай в паника. Не забравяй, че по-голямата част от аномалиите на гърдата се оказват доброкачествени или неракови.

Освен от рак, бучките в гърдите могат да бъдат причинени от:

 • Фиброаденом, който представлява доброкачествен тумор на тъканта на гърдата.
 • Фиброкистозна болест на гърдата. Фиброкистозните изменения в гърдата са често наблюдавани. Те са с доброкачествен характер, а причината за тях се дължи на хормоналните промени, настъпващи в женския организъм всеки месец.
 • Интрадуктален папилом. Представлява малък, доброкачествен тумор на млечните канали.
 • Некроза на мастната тъкан на млечната жлеза. Представлява доброкачествен несупуративен възпалителен процес на мастната тъкан.

Това не означава, че трябва да пренебрегваш бучка или аномалия. Ако откриеш нещо, което те тревожи, запиши час при специалист, за да прегледа професионално гърдите ти.
Не забравяй, че профилактиката е най – добрата превенция.

Текст: Катерина Вълчева

Leave a comment