Принудителна МеноПауза

МеноПаузата … това е нещо, което се случва на майка ти или дори на баба ти, нали? Нещо, за което не е нужно да мислиш, докато не наближиш 50-те. Менструацията ти започва да намалява, става ти горещо и притеснено и може би се чувстваш малко раздразнителна за няколко месеца. Това е водещата информация от години и повечето от нас са повярвали в нея. Въпреки това, би ли те изненадало да научиш, че спонтанната ранна МеноПауза (когато менструацията спира между 40 и 45 години) засяга приблизително 12 на всеки 100 жени? Или че в световен мащаб преждевременната яйчникова недостатъчност (загуба на яйчниковата функция под 40-годишна възраст) се среща при над 3 % от жените?

Всъщност тези цифри вероятно са занижени: цифрата 12 % за жените в ранна МеноПауза не включва тези, които са имали медицинска или хирургическа (т.е. предизвикана) МеноПауза. За съжаление, много момичета и жени, които преживяват ранна МеноПауза, могат да се чувстват изолирани заради митовете и обществената стигма.

В този момент е възможно да се чувстваш доста уплашена. Тази реакция е напълно нормална и разбираема. Много жени споделят, че се чувстват объркани и огорчени в резултат на поставената им диагноза и нерядко искат да блокират или да отрекат реалността на случващото се.

Признаването на чувствата ти обаче е първата стъпка по пътя към това да се възстановиш емоционално и да получиш психологическата и медицинската подкрепа, от която се нуждаеш и която заслужаваш. Освен това доброто разбиране на това, което се случва в тялото и емоционалния ти свят, може да бъде както полезно, така и лечебно.

И така, нека да разгледаме няколко термина:

 • Ранна МеноПауза: МеноПауза, която настъпва под 45-годишна възраст; по-конкретно между 40 и 45 години.
 • Преждевременна МеноПауза: МеноПауза, която настъпва на възраст под 40 години.

Ранната или преждевременната МеноПауза може да настъпи от само себе си без ясна причина или да се дължи на определени операции, лекарства или здравословни състояния.

 • Преждевременна яйчникова недостатъчност: загуба на нормалната функция на яйчниците (и хормоните) преди 40-годишна възраст.
 • Принудителна МеноПауза: МеноПауза, която е причинена от медицинско или хирургично лечение.
 • Медицинска МеноПауза: МеноПауза, която е “предизвикана” от медикаментозно лечение, напр. лекарства, използвани за “блокиране” на менструалния цикъл (наричана още химическа МеноПауза), или като страничен ефект от медицинско лечение, напр. Химио – или лъчетерапия.
 • Хирургична МеноПауза: МеноПауза, която е резултат от хирургично отстраняване на яйчниците (известно като двустранна оофоректомия). При хирургично отстраняване на яйчниците, МеноПаузата настъпва моментално. Ако е отстранен само единият яйчник (едностранна оофоректомия), МеноПаузата няма да настъпи веднага, тъй като здравият яйчник ще продължи да произвежда хормони по цикличен начин всеки месец.

Операция за отстраняване на матката. При хистеректомия яйчниците могат да бъдат запазени. Ако това се случи, вече няма да имаш менструация и не можеш да можеш да забременееш. Но вероятно няма да преминеш веднага през МеноПауза, защото яйчниците ти ще продължат да отделят хормони. МеноПаузата обаче може би ще настъпи по – рано от очакваното.

Причините за ранна или преждевременна МеноПауза могат да включват:

 • Семейна история. Жените с фамилна анамнеза са по-склонни да имат ранна МеноПауза.
 • Лечение на онкологични заболявания (рак на гърдата, рак на органи в малкия таз).
 • Автоимунни заболявания, като например заболяване на щитовидната жлеза и ревматоиден артрит. Макар и рядко, имунната система на организма, която обикновено се бори с болестите, може погрешно да атакува яйчниците и да им попречи да произвеждат хормони.
 • ХИВ и СПИН. Жените с ХИВ, чиято инфекция не се контролира добре с лекарства, могат да получат ранна МеноПауза.
 • Липса на хромозоми. Жените, родени с липсващи хромозоми или с проблеми с хромозомите, могат да преминат през ранна МеноПауза. Например жените със синдром на Търнър се раждат без цялата или без част от едната Х хромозома, яйчниците им не се оформят нормално при раждането, което се отразява на менструалния цикъл, съответно и на периода около МеноПаузата.
 • Синдром на хроничната умора. Жените с миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора имат изключителна умора, слабост, болки в мускулите и ставите, загуба на паметта, главоболие и други симптоми. Изследвания са установили, че жените с тази диагноза е по-вероятно да имат ранна или преждевременна МеноПауза.

Някои събития като физически и емоционални травми също могат да ускорят навлизането  в МеноПаузата. Химически предизвиканата МеноПауза (например вследствие на химиотерапия) може да настъпи за няколко месеца. При някои жени яйчниците се възстановяват напълно след приключване на химиотерапията, а при други процесът е необратим. Оофоректомията, хирургичното отстраняване на яйчниците, извежда жената в МеноПауза в рамките на двадесет и четири часа.

Без периода на адаптация тя може да изпита по-тежки и по-продължителни симптоми отколкото жена, която преминава по естествен път през ПерименоПаузата. В допълнение към общите симптоми на МеноПаузата ниските нива на естроген могат да повлияят на костната плътност и сърдечната дейност. Тялото на жената в тези случаи се нуждае от незабавна грижа не само, за да преодолее нежеланите симптоми, а и за да се наслади на пълноценен здрав живот. Доказано е, че холистичният терапевтичен подход помага за облекчаване на симптомите на МеноПаузата, но и предлага ефективни методи за превенция на бъдещи заболявания.

Психологическото въздействие при ранната и принудителната МеноПауза не бива да се подценява. Хормоналните промени не само могат да предизвикат промени в настроението, тревожност и депресия, но и чувство на изолация и скръб. Някои жени казват, че се чувстват “стари преди да е дошло времето за това” и дори могат да поставят под въпрос своята идентичност и място в света. Тези чувства са много често срещани и напълно разбираеми. Диагнозата е извън твоя контрол и, да, това може да се усеща като невероятно несправедливо. Най-важното нещо, което трябва да направиш, е да дадеш пространство на чувствата си. В един идеален свят на всяка дама с ранна или принудителна МеноПауза би била предложена психологическа подкрепа още при поставянето на диагнозата. Дори и когато диагнозата е била обяснена, твърде вероятно е никой да не те е подготвил за факта, че ранната/принудителната МеноПауза може да постави под въпрос самочувствието ти. Много жени описват, че изпитват чувство на срам, неудобство и дори вина.

Въпреки че е жизненоважно да признаеш тези чувства, също толкова важно е да разбереш, че нищо от това не е по твоя вина. Разбира се, чувствата ти са искрени, но те не отразяват нито стойността ти, нито това, което си. Диагнозата ранна/принудителна МеноПауза несъмнено ще те промени, но това е само един малък аспект от твоята идентичност. Ранната МеноПауза не означава ранно остаряване и е важно да запомниш това.

Ти си цялостна и съвършена такава, каквато си!

текст: Катерина Вълчева