Пуста младост или защо толкова се страхуваме от остаряването?

За повечето хора мисълта за остаряването е безкрайно плашеща. Случва ми се всеки ден някой да ми каже “Искам да съм отново млад” или “Цени младостта си, докато можеш – тя не е вечна”.

От една страна, физическото ни тяло и често здравето ни започват да се влошават. Страхът, известен като геронтофобия, обхваща тревогата от остаряването, загубата на младостта и от това, че човек става по-малко независим и неспособен да се грижи за себе си. А какво би било, ако приемем този процес с доверие и мъдрост и започнем с любопитство да откриваме нещата, които ценим в себе си, докато остаряваме.

Според Джейкъб Олесен, автор на FearOf.net, най-честата основна причина за страха от остаряване е тревожността. Хората с геронтофобия са склонни да бъдат тревожни или напрегнати. Те често имат скрити здравословни проблеми, които могат да отключат хормонален дисбаланс, надбъбречна недостатъчност или проблеми, свързани с щитовидната жлеза.

Други причини, които могат да доведат до геронтофобия, са негативните послания за стареенето в медиите, предразсъдъците в обществото ни, свързани с възрастта, натискът от страна на козметичната индустрия за борба със стареенето и личният опит с по-възрастните хора. Има много фактори, които предизвикват влошаване или спираловидно развитие на тази фобия.

Негативната представа за стареенето води до висока степен на неудовлетвореност от тялото и по-ниско самочувствие, особено при жените. Много от дамите избират да се подложат на множество козметични процедури, за да “поправят” свързаните с възрастта промени в тялото си.

Постоянният натиск да се чувстваме така в голяма степен се дължи на посланията в социалните мрежи. Според организацията с нестопанска цел Flawless около 60 % от младите хора смятат, че социалните медии са допринесли за това да се чувстват параноично по отношение на остаряването. Всички тези послания създават усещането, че всичко се движи по-бързо, сякаш никога не присъстваме истински в един момент.

Като общество ние имаме отговорността да променим нагласите към остаряването и да говорим по-открито за всички негови аспекти, включително за много положителни страни. Това е особено необходимо, като се има предвид, че всички живеем по-дълго от всякога.

Разбира се, някои аспекти на здравето ни са генетични и не зависят от нас, но в много отношения процесът на стареене е под наш контрол. С напредването на възрастта “здравето” не се изразява само в отсъствието на болежки. Концепцията за “позитивно остаряване”, наричана още “остаряване в добро здраве”, е постижима за всеки.

“Позитивното остаряване” включва възприемане на положителна нагласа за този процес като здравословна и нормална част от живота. И това е нагласата, че ще се погрижиш за себе си с любов и внимание, за да продължиш да правиш нещата, които обичаш и които ти носят автентична радост.
Използвай мъдростта, която годините нанизват на огърлицата на живота, за да празнуваш всеки ден.

Автор: Катерина Вълчева

Leave a comment