Периодично гладуване по време на ПериМенопаузата

Какво е периодично гладуване или intermittent fasting?

Периодичното гладуване не е диета, а модел на хранене. Тоест, не променя това, което ядем, а само времевия прозорец на хранене.
Периодичното гладуване или фастинг може да предложи на жените в ПериМенопауза инструмент за управление на теглото, подобрявайки инсулиновата им чувствителност. Тъй като това са две често срещани области на безпокойство по време на този период в живота на дамите, фастингът е един от подходите, които можеш да опиташ по отношение на храненето. Преди да започнеш е добре да знаеш, че като всеки режим, периодичното гладуване зависи от състоянието на твоя организъм. Въпреки че повечето от дамите се чувстват добре с този начин на хранене, въздействието му върху твоя хормоналния баланс може да бъде напълно различно. За някои жени в пери- и менопауза гладуването може да бъде стресиращо за организма.

Защо е важно да се съобразиш периодичното гладуване с месечния си цикъл?

В статията ни, посветена на женския метаболизъм, подробно разглеждаме колко е важно жената да се съобрази с естествените си биологични цикли. Тези принципи са напълно валидни при въвеждане на периодично гладуване.

Преди да започнеш е важно да се постараеш да стабилизираш кръвната си захар. Това означава да изключиш напълно рафинираните въглехидрати и захари от менюто си. Ако не си сигурна кои храни са рафинирани, просто си задай въпроса „Храната, която консумирам съществува ли в природата в този си вид?”. Ако отговорът е „не” значи това е рафиниран въглехидрат.
Независимо какви храни преобладават в менюто ти, когато започнеш да практикуваш фастинг, добави към режима си повече зеленчуци и качествени протеини.

Постене в зависимост от менструалния цикъл

Ако си жена в репродуктивна възраст, трябва да съобразиш гладуването с менструалния си цикъл. Ако приемем, че имаш нормален 28-35-дневен цикъл, денят, в който започва кървенето, е ден 1.

От ден 1 до около 10-12 ден тялото ти изгражда естроген – това е чудесно време да започнеш да прилагаш периодично гладуване.

Седмицата преди цикъла е времето, когато се произвежда хормона прогестерон. Добре е да избягваш гладуването в този период.

Не забравяй, че хормоните “харесват” здравословните мазнини като зехтин, авокадо, ядки и семена, както и достатъчно фибри от плодове и зеленчуци и качествени протеини.

Подхранвай организма в този период. Гладуването в лутеалната фаза може да бъде форма на допълнителен стрес за организма ти. Добре е да замениш интензивните тренировки с по-леки форми на упражнения като пилатес или йога.

Гладуването в лутеалната фаза би могло да повиши тревожността и да предизвика хормонален дисбаланс. Тъй като в ПериМенопаузата дамите се борят основно с намаляващия прогестерон, допълнителният спад в нивата му поради гладуване, може да доведе до нередовно или силно менструално кървене.

Важен съвет при практикуване на фастинг е да следиш за хидратирането на организма, тъй катo дехидратацията може да изостри симптомите на ПериМенопаузата.

Наблюдавай цялостното си благосъстояние: важно е редовно да преценяваш нивата на енергия, настроението и цялостното си усещане за благополучие по време на периодичното гладуване. Ако забелязваш постоянни негативни въздействия, може да са необходими някои корекции в режима или менюто, за да дадеш на тялото си необходимата подкрепа.

Не забравяй, че всяка жена е уникална, както и нейнити физически, психически и емоционални нужди. Периодичното гладуване не е универсален подход. Винаги, когато въвеждаш нов режим, следвай принципите за адаптивност и се вслушвай с доверие в сигналите, който изпраща тялото.

Leave a comment