Перименопауза / Описание

Перименопаузата всъщност е медицинската дума за менопауза. Тя следва плавно пременопаузата и може да обхване периода от три до десет години, през който хормоналните нива на жената могат да варират.

…Менопаузата не е промяна, която настъпва от днес за утре, менструацията спира и хормоналните нива падат. Тя е по-скоро една дълга фаза, в която яйчниците започват да функционират ненадеждно, след което отново редовно, след това има пак колебания и накрая вече преустановяват предишната си дейност.

В тази връзка нередовните цикли – твърде кратки, твърде дълги, твърде тежки или липсващи са типични за този период от менопаузата и са най-вече свързани с твърде малко прогестерон, поради липса на овулация или лоша овулация.

Освен прогестеронът в тази фаза започва да намалява и естрогенът. Парадоксалното тук е, че въпреки намалящите нива на естроген все още може да се появи естрогенно доминиране, защото прогестеронът е в още по-голям дефицит от естрогена. Тогава жената може да страда от оплаквания от естрогенен дефицит и същевременно от оплаквания от естрогенно доминиране.

Това може да звучи парадоксално на пръв поглед, но всъщност е логично, ако се има предвид, че естрогенното доминиране не е свързано с повишени нива на естроген, а с относително превишение спрямо прогестерона.