Грижа за женското здраве през пролетта

Каква е енергията на пролетта? Според древните лечебни системи пролетта е изключително важен период за здравето на ума, тялото и духа. Не само китайската, но и други традиции са смятали, че настъпването на пролетта предоставя уникален шанс за лечение на определени модели на дисбаланс.

Енергиен модел

През пролетта елементът Дърво става доминиращ. Tази енергия се счита за Ян. Тя се движи нагоре и навън от центъра на тялото като сок. Следвайки ин енергиите на зимата, които са символ на съхранението и оцеляването, енергията на Дървото е свързана с движението, новия растеж и създаването. Клоните на дървото растат постепенно, което прави растежа му труден за забелязване. Но той се случва. По същия начин и ние жените използваме своята интуиция, интелигентност и увереност, за да проектираме ново бъдеще. Не забравяй, че създаването е израз на твоята лична сила, която е свързана с енергията на Пролетта.

Защо е Важна грижата за ЧЕРНИЯ ДРОБ

Според ТКМ (традиционната китайска медицина) пролетта е свързана с черния дроб. Знаеш ли, че черният дроб е един от най-важните органи за обновяване, почистване и енергизиране на организма? ТКМ ни учи, че когато черният дроб работи безпроблемно, емоционалната Чи ще тече с лекота в цялото тяло. Черният дроб е отговорен за метаболизма на мазнините, детоксикацията на лекарствата, разграждането на въглехидратите и производството на топлина за тялото.

Помогни на черния си дроб:

  • В теорията на китайската медицина черният дроб е органът, свързан с емоциите. Освобождаването на негативните емоции от този орган ни помага да се почувстваме ободрени и готови за нови начинания.
  • Черният дроб се отваря към очите. Не забравяй да правиш почивки, ако работата ти е свързана с гледане на монитор или екран, както и да правиш упражнения за очите.
  • Черният дроб контролира сухожилията, така че е добре да практикуваш леки разтягания всеки ден.Разтягането е полезно, тъй като ще отвори пътищата на черния дроб и жлъчния мехур, избягвайки застоя и многото здравословни проблеми, които могат да възникнат, когато тези органи са в дисбаланс.
  • Черният дроб е свързан със способността ти да планираш напред, докато жлъчният мехур е свързан със способността за вземане на окончателни решения.

Физически/емоционални симптоми при дисбаланс на каналите на черен дроб и жлъчен мехур

  • Проблеми с очите
  • Гняв и раздразнителност
  • Дискомфорт от стягане в гръдния кош и коремната област
  • Кожни проблеми
  • Алергични пристъпи
  • Проблеми с ръцете и китките.

Препоръчителни практики за движение

Дървесен Чи Гун, който всъщност представлява общуване с дърво или дървета, разходки в гората, ходене по пътеки, стоене или седене на земята, дори в задния двор или в парка. Също така упражнения, които разтягат страничната част на тялото (където се намира меридианът и органът на черния дроб.)

Хранене

ТКМ предпоръчва киселите вкусове през пролетта. Те стягат черния дроб (помислете какво прави стягащата козметика с порите ти, прави ги по-малки), което помага за контрола на Чи, буквално я задържа в тялото и предотвратява “изтичането”. Примери за това са лимонът, лаймът, оцетът, нарът, комбуча, киселецът и др.
Съчетаването на китайската медицина и европейските народни традиции за билките дава изключително добри резултати. В европейската традиция на билколечението горчивият вкус се използва за прочистване и подходящо време за това е пролетта. Примери: магданоз, рукола, зелена салата, зеле, швейцарски манголд, зелено глухарче, коприва, зелено цвекло,черен шоколад (с ниско съдържание на захар).

ТКМ предлага да променим методите на приготвянена храните, за да имитираме естествените ритми на енергията. Готвенето във фурна или друг метод, при който храната се приготвя дълго време, я прави по-Ян. Добавянето на вода при готвене прави храната по-неутрална (универсално подходяща за повечето конституции) и лесна за храносмилане. Тъй като става все по-топло, времето за готвене е подходящо да се съкрати.

Препоръки за начина на живот

Може да усещаш, че бельото ти стяга. Чи има тенденция да се задържа на три места. Тези блокажи следват модела на потока на енергийната природа от коренната чакра нагоре и навън от тялото. Номер едно са репродуктивните органи, номер две гръдната тъкан и номер три областта на гърлото. През пролетта или в други периоди от живота, когато чернодробната Ян енергия се повишава, някои дами споделят за болка, понякога остра и без медицинска причина, под ребрата. Или някакво друго остро тревожно усещане в една от споменатите три области. Обикновено някакъв метод за раздвижване на Чи в тялото разрешава проблема. Би могла да изтръскаш активно тялото, да направиш кратка практика за лимфната система или да потанцуваш.

Консумация на кофеин

Знаем, че тази тема е деликатна. Знаем, че жените са подложени на голям натиск да правят повече от възможното. А кофеинът сякаш помага да постигнем невъзможното! Но по-големите дози кофеин са непрепоръчителни през пролетта. Ние вече имаме този енергиен двигател, наречен черен дроб. Когато системата ни е подхранена, ще си заредена с достатъчно енергия и без външен източник. Експериментирай с леко намаляване на консумацията на кофеин.

Възстановяване на хаотичните навици на сън

По време на дългата и по-мрачна зима е лесно навиците ни за сън да станат малко нередовни. Редовността на съня винаги е важна. Но пролетта ни предлага специална възможност, тъй като ставаме по-активни и естествено може да се чувстваме по-уморени. Обърни внимание на тялото си, въведи нежна и любяща рутина преди сън, за да се насладиш на качествена и активна почивка. Коригирането на проблемите със съня е по-трудно през лятото, когато преминаваме към елемента на огъня. Повече по тази тема ще разбереш в бъдещи публикации в блога ни.

Пролетно почистване

През пролетта е също толкова важно да почистиш дома си, колкото и тялото си. За да започнем на чисто, е необходимо да премахнем токсините от ежедневието си. Това е важно време за подобряване на хармонията не само вътре в нас, но и в заобикалящата ни среда. Отвори прозорците за свежия пролетен въздух.Направи всичко възможно, за да намалиш токсичния товар, като избереш натурални почистващи продукти и натурални продукти за лична хигиена на тялото.

Leave a comment