Желанието за дете

Нека започнем с простия въпрос:
Как се създават деца? Нужни са двама, ако визираме ортодоксалната констелация от мъж и жена.

Ако желанието за дете не се изпълни, причините, статистически погледнато, се разпределят равномерно между двамата партньори. Следователно и двамата партньори трябва да се изследват физически.

Може да се окаже грешно да се предприемат мерки за насърчаване на плодовитостта без спермограма например.

Ако при жената няма анатомични пречки (препоръчително да се провери пропускливостта на маточните тръби например), първата мярка за действие би могла да е измерване на температурата. Не за да правите любов по календар, децата се раждат във всички възможни и невъзможни моменти и се създават най-вече с любов, а за да може да се оцени по-добре цикълът и овулациите.

Темата за създаване на поколение е деликатна, тъй като раждането на деца е и социален мит. ЧАСТ от половата идентичност на повечето жени е способността им да имат деца, независимо дали това е най-съкровеното им желание или не. В рамките на партньорските взаимоотнешения въпросът рядко се обсъжда без (взаимни) упреци – именно защото е мит и емоциите нерядко вземат превес. Жените и двойките, които преживяват това често са подложени на мъчителен натиск, който варира между спокойното “ще го приемем както дойде”, тъгата или дори напрегнатата неотложна заявка на всяка цена да имат деца.

По темата за създаване на деца трябва да има пълно доверие и абсолютна искреност между партньорите. Всички знаем, че жената се ражда с определен брой яйцеклетки, които с течение на времето намаляват. Чувала съм и сценария, оцветен с осъдителна оценка, как жени, за които създаването на дете не е бил първи приоритет, премълчават на партньорите си, че възникналото в следствие на ин-витро процедура дете не е от тяхна яйцеклетка, тъй като нейните плодородни години са в миналото, затова е от чужда/ друга жена. Страх да не загубят партньора си стои в основата!

Затова обсъди с партньора си дали щастливата ти връзката може да бъде възможна дори без биологични деца. Създайте заедно план какво бихте могли да направите заедно – да пътувате по света, да осиновите дете, да инвестирате в различни благородни каузи.

Децата се раждат в добри и не толкова добри взаимоотношения, при добри и не толкова добри материални условия. Те са дар и ни водят до ръба на ” възможното”, въпреки обещанията на репродуктивната медицина. Всяка жена трябва да помисли за себе си и да реши кои възможности иска да използва, особено по отношение на ин-витро оплождането, ICSI и обещанията за успеваемост.

Това, което засегнатите жени, използвали тези възможности с успех или без успех, съобщават, е, че определено са имали нужда от емоционална подкрепа и грижи в допълнение към медицинското лечение. От една страна, за да могат да се справят по-добре с възможните странични ефекти от хормоналната стимулация или с последиците от анестезията, но също така и да се справят с неуспехите и разочарованията, когато менструацията започне отново или въпреки бременността настъпи спонтанен аборт – накратко, да изпитат подкрепа в предизвикателствата, на които са изложени. Ако си засегната от този проблем е важно да включиш партньора си както в лечението, така и в едно евентуално психосоциално консултиране.

Основните фактори, които влияят на мъжката плодовитост, са стресът, естрогенните токсини от околната среда и стимулантите като кафето и алкохола; те понижават качеството на спермата. Това се отнася в по-малка степен и за жените.

Иначе насърчаването на женската плодовитост е многостранно начинание. Възможни пречки могат да бъдат:

  • натоварване на организма с храна и токсини от околната среда
  • хормонален дисбаланс (липса на овулация или твърде рядка овулация, лутеална слабост)
  • ролеви конфликт: Как съм преживяла майка си? Избор в полза на кариера, а не на създаване на деца. Винаги ли съм искала да имам деца или чувствам очакване отвън? Коя бих била като жена без деца?”
  • партньорски проблеми: Чувствам ли се подкрепена от партньора си? Има ли договореност за времето след раждането, кой и кога може да се върне на работа? Кой и кога осигурява доходите на семейството? Мога ли да понеса да бъда материално зависима за известно време и ако не, как ще се справим с това?)

Хайде Фишер, прекрасна натуропатка, посветена на женското здраве жена, разглежда здравословните проблеми на жената в контекста на стресовите ситуации, евентуалното преживяно насилие, ролевите разпределения и обществените полови роли.

За нея подкрепата/лечението трябва да бъдат съответно комплексни:

  • Не позволявай да те притиснат до една от горепосочените точки, ако ти самата не си съгласна с това, а спокойно и хладнокръвно обмисли всички варианти
  • Ако смяташ, че психосоматичните пречки са мислими, но не ги виждаш ясно, ориентираните към тялото визуализации (ендометриозата например) могат да внесат светлина в тунела.
  • В допълнение към лечението свързано с репродуктивността потърси компетентно консултиране за такава емоционално натоварена тема.
  • Преговаряй със себе си и с партньора си както за времето, така и за това докъде искате да стигнете с мерките си. Ако не можете да вземете решение или да се споразумеете, има много добри методи от различни терапевтични направления, които ще ви улеснят.

 

В случай обаче, че твоят избор е подкрепа и лечение с натуропатични средства, едно от първите неща, които трябва да направиш е да детоксикираш.

Тя може да започне с това, което Маргрет Мадейски нарича “почистване на гнездото”. Детоксикация и пречистване на двамата партньори е препоръчителна.

Лечението може да бъде продължено след около шест седмици детоксикация и пречистване с програма от лечебни билки за регулиране на цикъла.

Можеш да допълваш с цинк, ленено масло/ семе, Шуслерова сол № 7 или хмел за отпускане на гладката мускулатура и поддържане на спокойствието.

Твърде много или твърде малко напрежение?

Ако всички биологични параметри, имащи връзка със забременяването са ти ОК, но от време на време се появява закъсняла и много силна менструация, тогава можеш да обърнеш фокуса от овулацията към вече оплодената яйцеклетка, която евентуално има трудности да се „закрепи“.

Повишеният тонус на матката (мускулатурата е прекалени напрегната) може да е една възможна причина. Това може да е индикатор за напрежение, свързано с неизменното желание за дете или просто си силно темпераментна жена.

Научи се да релаксираш – йога, медитация, тай-чи, отпускащи масажи.

Той обаче може да бъде и твърде нисък, ако си жена със склонност към слаба съединителна тъкан, ниско кръвно налягане. Тук редица растения с тонизиращо действие могат да са полезни и освен това са афродизиаци, насърчаващи любовните връзки.

Силно ненаситените мастни киселини подпомагат плодовитостта.

Известно е също, че адекватното снабдяване с незаменими мастни киселини под формата на добри масла като хранителна добавка, като например масло от вечерна иглика или ленено масло, може да доведе до успех. Приемай по 1 ч.л. два пъти дневно, по възможност капнати върху парче хляб или върху салата, ако идеята за прием на чисто масло е неприятна. И двете масла се окисляват лесно на въздуха, затова трябва да се съхраняват на хладно и тъмно място и да се консумират бързо.

Спечели свобода в мислите си!

Автор: Лора Николова

Leave a comment