Феноменът ИСКАМ ХАПЧЕ

От какво всъщност се нуждаеш: лекарство или от промяна в начина на живот?

Тъй като живеем в консуматорска култура, ние очакваме да можем да купим незабавно решение на всеки проблем. В човешката ни природа е заложено да се опитваме да изразходваме възможно най-малко енергия за решаването на даден проблем. Водим забързан начин на живот и е естествено да искаме възможно най – бързи решения на трудни ситуации. Лекарствата се използват широко в съвременното здравеопазване за лечение на диагностицирани заболявания или за облекчаване на болката. Често обаче лекарствата са по-скоро патерица, отколкото истинско решение. Свикнали сме да мислим, че приемането на хапчета ще реши проблемите ни. Просто ни трябва правилното хапче и Voila! Фармацевтичните компании и техният маркетинг умело използват тази наша зависимост. Искаме бързи решения и те ги предоставят на мига.

За съжаление, има много състояния, които медицинската наука не може да поправи. Не че фармацевтичните компании крият от нас някакво специално лекарство. Има много състояния, разбира се, за които фармацевтичната наука може да помогне. Често обаче промяната в начина на живот е далеч по – ефективна и то без отрицателни странични ефекти.

 

Съгласни сме, че ако имаш сериозно заболяване, което изисква медикаменти, трябва да ги приемаш. Твърде често обаче посягаме към лекарства за лечение на последиците като затлъстяването например. Социалните мрежи изобилстват от реклами на “бързи” решения за отслабване. Години наред съм се чудила кой би се хванал на такъв капан. Факт е обаче, че мантрата “Отслабени без усилие” работи безотказно. 

 

Защо толкова бързаш да  вземеш хапче? Защо не опиташ първо да промениш начина си на живот? Ето някои от причините:

 

  • Здравето е само един от многото аспекти на живота. Повечето от нас имат и други проблми, за които да се тревожат, като например взаимоотношенията или работата.
  • Повечето от навиците, които са причина за хроничните заболявания, са ни насаждани още от детството. Затова е и много трудно да ги изкореним.
  • Промяната означава да излезем от зоната си на комфорт и да положим усилие. За много хора дисциплинта е предизвикателство и може дори да бъде безкрайно плашеща.

 

Въпреки че лекарите редовно съветват пациентите за необходимостта от промяна в начина на живот, пациентите често пренебрегват този съвет. Нека бъдем честни… Това до голяма степен се дължи на факта, че ни липсва воля и е далеч по-лесно да предадем отговорността за здравето си на някой друг или да дефинираме определен симптом/заболяване като нелечимо. Ако обаче проявиш любопитство към значението на симптомите и забавиш темпото, за да се вслушаш в мъдростта на тялото си, получената информация може да те доведе до лечение, много по-ефективно от бързо предписаното хапче.

Предпиши си по-здравословен начин на живот!

Ако искаш да избегнеш нуждата от постоянно поглъщане на лекарства или дори по-инвазивни методи, е добре да положиш усилие да се вслушаш в сигналите на тялото и ума си. Мисли за тялото си като за машина. Тя трябва да се поддържа, нуждае се от качествено гориво и почивка.

Всички болести са пратеници, които имат положителни и отрицателни аспекти. Телата ни са чувствителни и реагират изключително бързо на всичко, което се случва в и около тях. Постоянно комуникират с нас във всеки един момент. От болки в гърба до умора, безпокойство, напрежение, болезнени стави, главоболие, настинки, кожни проблеми и т.н. Целта на всички тези съобщения е да ни върнат към хармонично състояние на живот. Ако решиш да пренебрегнеш по-фините послания, които ти праща тялото в началото, тогава то ще трябва да увеличи звука и интензивността на комуникацията, докато не го чуеш. Само когато започнеш да се отнасяш към здравето си и към себе си по различен начин, ще забележиш разликата. Това беше мотивът и вдъхновението ни да създадем програмата АЗ СЕ ПРОМЕНЯМ. Защото искаме да те подкрепим в трансформацията ти, за да се почувстваш отново себе си!

Leave a comment