Йога в ПерименоПаузата

„Научих колко е важно да започна с тялото и всичките му сетива. Ето защо го наблюдавам и изучавам, питам го и слушам каква ще бъде тази нова страна на остаряването.“ Глория Щайнем

ПерименоПаузата е период на Преход!

Преход, чрез който тялото ти постепенно започва да се подготвя за преминаването в следващия етап от живота ти – този на следрепродуктивните години.
Преход от познатото присъствие на месечния цикъл в живота ти към това да живееш без да го очакваш и без симптомите му да влияят на тялото, ума и емоциите ти.
Преходът носи нестабилност, породена от постепенното освобождаване от нещо съществуващо, за да се отвори простварство за новото и непознатото.

И тук идва незаменимата подкрепа на Йога!

Йога ни учи, че всички ние сме динамични и постоянно променящи се личности. Нищо в живота не може да остане статично и неизменно.
Затова Йога ни помага да изградим адаптивност към новото ни аз, да го приемем без осъждане, но едновременно с това обективно да анализираме всичко неспокойно и нехармонично в него, и да възстановим баланса си.

Огромното предимство на Йога е, че тя въздейства едновременно върху всички аспетки от теб – тялото, ума, емоциите и душевността ти. Привежда ги в единство, за да усещаш себе си цялостна, едновременно себедостатъчна и отворена към света.

В преходните години на ПерименоПаузата, фокусът на Йога практиката е насочен към успокояване на надигащата се в тялото промяна, която се проявява като горещи вълни и нощно изпотяване, но също и в изненадващи изблици на гняв, раздразнителност и други горещи емоции.

На физическо ниво Йога те учи как да освободиш напрежението в мускулите на челюстите и областта на псоаса, които се активират при сигнал за тревога. Помага ти да разтегнеш нежно вътрешните мускули на бедрата и тазовата област, които се асоциират с дисбаланс на Питта доша според Аюрведа и такъв в бъбреците и черния дроб, според Традиционната Китайска Медицина (ТКМ). Помага ти да усвоиш охлаждащото дишане, чрез което да изведеш горещите страсти навън и да възстановиш отново баланса си с успокояващи дихателни практики.
Йога ти помага да се изправиш открито пред страха си от промяната, да се сприятелиш с емоциите си, да се свържеш с женската си природа и вътрешната си сила.

Йога те учи да не обвиняваш себе си за проявите на гняв и раздразнителност, които изпитваш и които изникват сякаш от нищото, а да погледнеш на тях като на зов да бъдеш чута, видяна и разбрана. Често те се приемат като неприемливо поведение от страна на другите, защото до този момент вероятно си приемала мълчаливо наложените ти ситуации, без да искаш, без да изразяваш своето мнение, нуждите и правата си, без да отстояваш себе си.
Но по-дълбоката причина, която стои зад всичко това и провокира тези горещи емоции, е нуждата ти открито да заявиш себе си и своите права.

Йога те учи как да релаксираш, за да възстановиш енергията си и нарушения си сън, породен едновременно от промените в нивата на хормоните в тялото ти и неспокойните, тревожни или яростни мисли.

Помага ти да осъзнаеш, че Промяната трябва да започне от теб самата и ти дава всички ресурси, за да я осъществиш с Любов, Търпение и Приемане!

текст: Даниела Събева