Йога в МеноПаузата

„ И станах дете на облаците и на надеждата.
Станах приятел на врага, който и да е той.
Станах по-зряла и ценяща това, което научих,
Станах по-млада.
И какво рискувам, като ви казвам това, което е всичко, което знам?

Обичай себе си.
След това го забрави.
И обикни света.“
Мери Оливър

Въпреки че МеноПаузата е кратък отрязък от живота ти /12-те месеца без менструация/, с това понятие често се назовава и целия продължаващ след него етап – този на следрепродуктивните ти години (чието наименование е ПостменоПауза).
За по-голямата част от жените, това е продължителен период, обхващащ 1/3 от живота им, в която се проявява и дава плодове „посаденото“ от тях в по-младите им години.
Това може да са здраве, сила и гъвкавост – физическа и ментална, емоционална стабилност и радост от изобилието на живота, ако са се грижили за себе си и нуждите си с внимание и постоянство.
Или пък различни предизвикателства, свързани с тяхното или на близките им здраве, финансова нестабилност, социална изолация, липса на смисъл и цел в живота.

МеноПаузата настъпва паралелно с навлизането в по-зрялата ти възраст и съпътства естествените процеси на остаряване на тялото.
Обмяната на веществата се забавя, а усвояването на ценните вещества от храната е по-компрометирано, което е причина за наддаване на тегло.

Мускулната маса намалява, а костите стават по-крехки и чупливи. Ставите се възпаляват често, а ставната течност намалява.

Намалява и водата в тялото – основният елемент, от който то е изградено, в резултат на което косата, кожата и ноктите стават по-чупливи, появява се влагалищна сухота.

Една на всеки 2 жени страда от остеопороза (загуба на костно вещество) и/или сакропения (загуба на мускулна маса и мускулна сила).

Продължаващият спад в нивата на основния женски хормон – естрогена, влияе на всички тези състояния, но в допълнение към тях, се включват сърдечно-съдови проблеми, все по-непълноценен сън, забравяне и трудност при концентрация, летаргия и ниска себеоценка.

Как Йога ти помага за справяне и овладяване на тези състояния?

  • Йога укрепва мускулите ти, поддържа силата и гъвкавостта на гръбначния стълб и ставите.

Много от позите се адаптират, за да се избегне нежеланото натоварване в ставите, китките и глезените. Пози като стойка на ръце, пълен мост, скорпион се изключват от практиката (освен ако изпълняващите ги не са дългогодишно практикуващи), т.к. те могат да предизвикат фрактури.
Интензивните усуквания се заменят с по-щадящи, използват се много помощни средства – например одеало под коленете за предотвратяване на болката в тях, също стол или стена като опора в много пози, както и блокче и колан.

  • Асаните в йога помагат за Укрепване на костите, изграждане на костна плътност и намаляване на риска от фрактури.

Проведено 10-годишно проучване на 202 жени с остеопороза, практикуващи ежедневно йога асани в продължение на 12 мин., показва подобрена костна плътност, мускулна сила и гъвкавост. Основателят на изследването д-р Лорън Фишман обяснява, че протеините, образуващи костите, започват да се синтезират след 10-тата секунда на продължителен и стимулиращ натиск върху костта, така че задържането в йога позите за 30 секунди, е  полезно за укрепването и.

  • Гъвкавост на ставите – с напредването на възрастта, ставите стават по-твърди и могат да развият симптоми на артрит.

Редовната йога практика им помага да останат подвижни, гъвкави и подхранени.

  • Контрол на теглото –променените нива на хормоните ти могат да са причина за забавена обмяна на веществата и задържане на килограми в нови области.

Йога стимулира метаболизма ти, тонизира и намалява обиколката около талията, която има връзка с риск от сърдечни заболявания,

  • Подобрен баланс – менопаузата често води до проблеми с вестибуларния апарат и способността ти за баланс и стабилност.

Йога практиката не само заздравява мускулите на краката ти и предотвратява крампи и схващания, но и подобрява цялостното ти усещане за баланс, намалява рязко паданията и нараняванията.

  • Връща силата и еластичността на мускулите на тазовото дъно.

Йога предотвратява или подобрява състояния като инконтиненция и чести влагалищни възпаления поради отслабени мускули на влагалището.

  • Възстановява енергията ти, която може да бъде причинена от безсъние и умора.

Йога Нидра и Звукотерапията ти помагат за успокояване на ума и подобряване на качеството на съня, особено ако имаш тенденция да се събуждаш през нощта и трудно да заспиваш отново.

  • Пробужда страстта ти към живота.

Йога ти помага да направиш прехода към Втората пролет в живота си – втората младост, носеща виталност, прозрение и сила.
Втората пролет е концептия на Традиционната Китайска Медицина, разглеждаща МеноПаузата като естествен и позитивен етап от живота на жената.
Време на встъпване в пълнота, забавяне на ритъма, даване на време за теб самата, следване на страстите, мечтите и интересите ти.
Период на мъдрост и проява на натрупаното знание.

Текст: Даниела Събева