Хормони в пластмасата

Напоследък все по-често срещам жени и момичета, които споделят за нерегулярни явления по отношение на женското здраве – спиране на менструация или болезнена такава, по-бързо навлизане в пубертета, злокачествени образувания в гърдите и яйчниците, ранно настъпване на менопаузата и др.

Друг интересен феномен е невъзможността на много двойки да имат деца по естествен път и така броят на заченалите с инвитро жени расте с всеки изминал ден. Проблемът обаче не е основно в жената, както повечето хора си мислят. Мъжкото здраве, в частност хормоните, също са изложени на промени, които могат да бъдат биологични, но и много често резултат от нездравословния начин на живот свързан със средата, в която те живеят.

Обичам да казвам, че не патогенът е опасен (здравата имунна система може да го пребори), а средата! Средата, в която живеем, която създаваме и начинът, по който я променяме.

ПРИЧИНИ ЗА ХОРМОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ

Причините за хормоналните нарушения могат да бъдат много и разнообразни.

Промените в хормоналния баланс е един естествен процес при хора, които или преживяват пубертета или менопаузата, като този етап от живота при мъжете се нарича андропауза. Рядко някой родител би тръгнал да търси лекарска помощ или медикаменти за пубертиращото си дете. Пубертетът като че ли се приема за естествен преход на хормоналното развитие. Обратно хормоналните колебания при възрастните водят до значителни нарушения на качеството на живот и често страданията и симптомите възпрепятстват нормалното протичане на ежедневието.

  • Една много подценявана причина е приемът на контрацептиви, така наречените противозачатъчни хапчета. Те съдържат синтетични хормони, които възпрепятстват производството на собствени такива, като заемат естествените рецептори и освен това водят до много странични ефекти! Дори и да не сме избрали този начин на защита от нежелана бременност, голяма част от хормоналните заместители (деривати), приемани чрез “хапчето”, се отделят в едва променена форма и след това попадат в подпочвените води. Така че ние приемаме изкуствени хормони и чрез питейната вода.
  • Приемът на други медикаменти, като антибиотици, кортизон, инсулин и психотропни лекарства, хормонални таблетки, болкоуспокояващи, бета-блокери, лекарства за кръвно налягане и понижаващи холестерола, но също и токсини от околната среда могат – особено в неподходящи дози – да нарушат хормоналния баланс.
  • Шокиращ е също и фактът колко хормони, използвани в конвенционалното животновъдство, се приемат чрез храната. Дори ако ядем само животни, отглеждани по щадящ начин, т.е. биологично месо от екологично производство, не можем да избегнем приема на естрогени, защото естрогените попадат и в тези животни чрез подпочвените води. Поредно доказателство за кръговрата в Природата, който в случая е масивно нарушен.

В днешната статия бих искала да ви напомня как нашето потребителско поведение и нашият личен избор влияят на околната среда и съответно на нас самите.

Пластмасата е вездесъща, на където и да се обърнем, тя е там, диша ни във врата и пуска черната си сянка дори и в най-красивите кътчета сред Природата. Но като изключим купчините с боклуци и веещите се пластмасови чантички, които по-скоро естетически нарушават нашата хармония за зелен и красив цвят, пластмасата присъства почти във всеки един момент от живот ни.

В пластмасата има химикали, които съдържат хормони влияещи на нашето здраве! Това е особено обезпокоително, когато се замислите колко храна консумираме от пластмасови съдове: мляко, сокове, кисело мляко, извара, сметана, салати и много други. Съхраняваме храната си в пластмасови контейнери в хладилника. Купуваме си минерална вода в пластмасови бутилки. Примерите са многобройни и именно това ги прави плашещи. Всички пластмаси, които съдържат изкуствени пластификатори като бисфенол А, имат плашещо въздействие върху телата ни. Ако такива пластмасови опаковки се изложат на топлина (например слънчева светлина), пластификаторите се освобождават – и ние ги пием или ядем заедно със съдържанието. В организма те се държат точно като хормоните.

КАК СЕ СТИГНА ДО ТУК?

Д-р Юрген Хеепен описва в една от книгите си как бисфенол А навлиза в нашето ежедневие.

През 30-те години на миналия век медицината е търсила хормонално активни заместители на контрацептивите. Едно от веществата, открити от английските биохимици Едуард Чарлз Дод и Уилфрид Лоусън по това време, е бисфенол А. Той имал слаб естрогенен ефект, поради което не представлявал интерес за по-нататъшното развитие на “хапчето”. Въпреки това бисфенол А стига до късни почести като изходно вещество за пластмаси, като полиестери, поликарбонати или епоксидни смоли. Веществото попада от пластмасата в храната и в телата ни. Там то се държи като естроген и води до естрогенна доминантност.

Експерименти с животни показват, че бисфенол А намалява производството на сперматозоиди, а при женските животни половата зрялост започва по-рано. По-късно се наблюдава увеличаване на теглото и инсулинова резистентност.

При хората съществува риск от диабет, предизвикан от бисфенол А – някои изследователи обясняват увеличаването на диабета и затлъстяването с пластификаторите в пластмасите. Но от него се дестабилизират не само половите хормони, но и щитовидната жлеза!

КСЕНОХОРМОНИ

Подобно на бисфенол А, други пластмаси имат подобен разрушителен ефект върху нашата хормонална система. Те се наричат чужди или ксенохормони (от гръцкото “ксено” за “странен, различен”). Ксенохормоните не се срещат само в пластмасите. Те се съдържат и в пестициди, разтворители, дезодоранти, сапуни, бои за коса, омекотители за тъкани, изкуствена кожа, домакински почистващи препарати, килими, бои (пластификаторите се отделят, когато боята се втвърди), лак за коса, лак за нокти и лакочистители или дезинфектанти. Да не забравяме и хормоните в козметиката (например естрогените в мазилата).

Тези химикали са опасни за хората и природата и са ендокринни разрушители и канцерогени!

Те се намесват в хормоналната система, контролираща целия метаболизъм на човешкото тяло, имитират или блокират естествените (сексуални) хормони и по този начин могат да причинят напр. “феминизиране” или “маскулизиране”.

Опасни са за децата, тъй като хормоналната система контролира физическото и умственото развитие. Могат да доведат до сериозни увреждания в някои чувствителни фази на растежа, като например по време на пренаталното развитие или пубертета, свързани са с малформации на половите органи, рак на тестисите и по-нисък брой и качество на спермата при мъжете.

Наред с други неща, могат да доведат до преждевременен пубертет при момичетата и да увеличат риска от рак на гърдата.

Идентифицирани са като възможна причина за склонност към алергии, диабет, затлъстяване, нарушения в развитието на мозъка, поведенчески проблеми като хиперактивност, депресии, психологически оплаквания и сърдечносъдови заболявания.

КАК ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ?

Можете да дадете важен принос за вашата защита и тази на децата и семейството ви, като:

  • посягате към алтернативни бутилки и контейнери за съхранение на течности и храна. Пийте вода от чешмата или си пълнете стъклени бутилки от извори и чешмички. Такива поне имаме в България много!
  • Правете си сами козметиката, толкова е лесно. Само така знаете какво има вътре. Кожата е най-големият детоксикиращ орган!
  • избирайте дрехи от естествени материали
  • пробвайте почистващи препарати като оцет, лимон и сода
  • ходете по селските пазари и купувайте плодове и зеленчуци, които не са опаковани в пластмаса. Най-оптималният вариант е сами да си ги отглеждате! Избягвайте храни в консерви.
  • инвестирайте в по-скъпи мебели от дърво и метал. Етеричните масла в естествената дървесина влияят на нашето благосъстояние!

Промяната започва на микрониво и може да вдъхнови други хора, които да се повлияят положително от вашето поведение!

Текст: Лора Николова

Leave a comment