Отвътре навън: връзката между хормоните и твоята коса

Ако скалпът ти се нуждае от ежедневно миене, косата ти започва да изтънява или пък да става по – плътна и гладка, бъди сигурна, че хормоните са намесени. От причиняващите косопад андрогени като ДХТ до стимулиращия косата естроген, хормоните играят една от най-важните роли за здравето на косата и скалпа.

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ХОРМОНИТЕ И КОСАТА

ДХТ (ДИХИДРОТЕСТОСТЕРОН)
Дихидротестостеронът или ДХТ е полов хормон (известен още като андроген), който е по-мощна форма на тестостерона. ДХТ се произвежда от тестостерон чрез ензим, наречен 5-алфа редуктаза, който превръща определен процент от тестостерона в ДХТ, за да допринесе за определени функции, включително поддържане на окосмяването и мускулната маса. Когато става въпрос за косата обаче, ДХТ има обратен ефект. Хормонът се свързва с рецепторите на космените фоликули в скалпа, като ги кара да се свиват. По-конкретно, ДХТ влияе на косата, като скъсява анагенната (растежната) фаза на цикъла на растеж, а също така удължава времето между телогенната (покойната) и новата анагенна (растежната) фаза.

С навлизането на жените в менопауза естрогенът и прогестеронът намаляват, докато наличието на ДХТ се увеличава в сравнение с тях. В резултат на това при много дами се наблюдава засилено линеене и забавен растеж. Наред с изтъняването на косата дихидротестостеронът оказва значително влияние върху здравето на скалпа, като директно задейства мастните жлези в основата на космения фоликул и ги кара да произвеждат повече себум. Изследванията показват, че ДХТ е основният андроген, който регулира производството на себум. Свръхпроизводството му е сред причините за запушване на фоликулите и възпаление на скалпа.

ЕСТРОГЕН

Естрогенът подпомага растежа на косата, като удължава анагенната (растежната) фаза на цикъла на растеж на косата, също така регулира производството и метаболизма на андрогенните хормони, които са хормоналните виновници за изтъняването на косата. Следователно циркулиращият естроген ускорява растежа на косата, като допринася за по-мек, по-плътен и по-здрав вид. Ето защо много жени забелязват увеличена гъстота на косата по време на бременност, когато естрогенът е изключително висок, както и ужасяващия косопад след раждане. 

Естрогенът също така подпомага естествената влажност и еластичност на кожата. Намаляването на нивата му по време на пери- и менопаузата може да доведе до повишена чувствителност на скалпа и да влоши състоянието му при дамите, предразположени към псориазис и екзема.

ПРОГЕСТЕРОН

Прогестеронът е естествен инхибитор на косопада, тъй като намалява превръщането на тестостерона в ДХТ, като блокира активността на ензима 5-алфа редуктаза. Ето защо понижените нива на прогестерон по време на пери- и менопауза, след раждане или при дамите със синдром на поликистозните яйчници също водят до изтъняване и окапване на косата.

ХОРМОНИ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Хормоните на щитовидната жлеза контролират метаболизма – процесът, при който тялото ви превръща храната в енергия. Хипотиреоидизмът или хипофункция на жлезата се свързва с телогенния ефлувиум, както и с появата на сухи, чупливи и матови кичури коса. Хипертиреоидизмът (хиперфинкция) може да доведе до изтъняване на косата, както и до омазняване на скалпа. При дамите със свръхактивна щитовидна жлеза се наблюдава и преждевременно посивяване. Добрата новина е, че косопадът и влошаването на здравето на косата вследствие на заболявания на щитовидната жлеза обикновено са временни. При лечение растежът на косата може да се забележи в рамките на няколко месеца.

КОРТИЗОЛ

Произвеждан в надбъбречните жлези, кортизолът е вградената алармена система на тялото ти и е основният хормон на стреса. Докато си в състояние на стрес кортизолът потиска ралични телесни функции, които не са от съществено значение за оцеляването. След като заплахата отмине, хормоните се връщат към обичайните си нива. Ако обаче си подложени на постоянно напрежение, хроничното действие на стресовите хормони може да нанесе поражения на много от процесите в организма, включително на цикъла на растеж на косата. Изследванията показват, че повишените нива на кортизол възпрепятстват израстването на косата. Кортизолът също така пречи на дермалната папила (струпване на специализирани клетки, които се намират в основата на космения фоликул) да отделя ключова молекула, която активира стволовите клетки на космения фоликул.

Основната форма на косопад, причинена от действието на кортизола се нарича телоген ефлувиум и се отнася до внезапна поява на косопад, която обикновено се предизвиква от стрес, травма или сериозно заболяване. Тази форма на косопад е предимно “обратима” и временна и косата би трябвало да се върне към плътността си за по-малко от 6 месеца, а растежът на нова коса да започне само след няколко седмици.

Автор: Катерина Вълчева

Leave a comment