Холистичен подход

Терминът “холистичен” идва от гръцки (ὅλος holos) и означава “цял” или в по-широк смисъл наука за целостта. Холистичният подход свързва всички значими аспекти от живота на човека, като ги разглежда в пряка взаимосвързаност.
По отношение на здравето трябва да се вземат предвид не само факторите, важни за възстановяването, но и тези, които са важни за поддържането на здравето.Това включва собственото тяло и поведение, но също така и околната среда. Но най-съществена е връзката между ума, тялото и душата.

Представи си психичните/емоционалните, структурните и биохимичните аспекти на нашето същество като равни страни на триъгълник. Когато триъгълникът е равностранен, страните са балансирани и човек е в състояние на благополучие. Но нашето тяло е под постоянно напрежение и триъгълникът може да бъде променен в един от аспектите си. Всяка промяна в един от трите ъгъла се отразява и на другите две страни на триъгълника.

Здравето е резултат от балансираната дейност на всички три области.

Има много начини, чрез които жените могат да подпомогнат организма си през ПерименоПаузата, за да си осигурят оптимално здраве и да намалят риска от усложнения. Методите на холистичната терапия са различни, насочени към цялостното състояние на жената и поддържането на баланс в триъгълника на нейното здраве.

ХРАНЕНЕ

Първата и най-важна стъпка в дългосрочен план е изборът и приемът на здравословна храна, която да противодейства на негативните промени, като наддаване на килограми и задържане на вода например и в същото време позитивно да повлияе на колебаещите се нива на хормони.

Като начало пресните плодове и зеленчуци, мазната риба и морските дарове, ядките и семената като ленено, сусамово, тиквено и слънчогледово, както и боб и бобови култури са храни, които оказват осезаеми и подкрепящи промени в тялото. Намаляване на рафинираната захар, както и ограничаването на алкохол и кафе са добри предпоставки за постигане на благосъстояние чрез хранителен режим.

ФИТОХОРМОНИ

Като лечение в ПерименоПаузата често е достатъчен при нужда приемът на естествен прогестерон. Той може да бъде извлечен от различни растения, като се синтезира по изкуствен път, така че да може да бъде усвоен от тялото. Съществуват различни препарати с биоидентични хормони, в различни форми на прием, които могат индивидуално да бъдат напаснати на твоите нужди.

Фитоестрогените също са подходящи в този етап на менопаузата. Те се съдържат в растенията и могат да бъдат приемани както като лекарствени препарати с биологичен произход, така и чрез храната. Нахутът, лененото семе и ферментиралата соя, както и някои билки, хмел, цариче и черен кохош съдържат съединения, които структурно са много сходни с естрогена, поради което се смята, че те могат да имат естрогеноподобни ефекти, които могат да компенсират липсата на естроген в твоето тяло.

Само някои жени се нуждаят от допълнително лечение с естествени естрогени, за предпочитане с ниски дози естриол, най-нежният от собствените естрогени на организма.

АКТИВНОСТИ

В новия етап от живота ти функциите на тялото и неговата виталност придобиват други измерения. Твоята задача е да наблюдаваш себе си и да отговаряш адекватно на нуждите на тялото си. Поради промените в теглото много жени започват да тренира екстензивно, за да противодействат на тази промяна. Движението е много важно, но не бива да се прекалява например със силовите тренировки, защото преобладаващата мускулна маса може да предотврати образуването на естроген в мастната тъкан. Също прекомерните диети, гладуването и лишението могат да доведат до йо-йо-ефект, промени в хормоните и най-вече до емоционална нестабилност.

Йогата, танците, излетите в планината или дългите разходки сред Природата са отлични средства да поддържаш тялото и ума си в добро състояние, без да се пренатоварваш с цели, които са непосилни за теб и могат най-много да доведат до фрустрация.

Отделяй всеки ден минимум по един час за себе си, в който да правиш неща, които те релаксират и са свързани лично с теб – води си дневник, практикувай йога, твори.