Холистичен подход

Холистичният подход се фокусира върху физическото, емоционалното, социалното и духовното благополучие на човека. Има много начини, по които жените могат да подпомогнат организма си през МеноПаузата, за да си осигурят оптимално здраве и да намалят риска от усложнения. Едно от най-важните всеобщи условия за добър хормонален баланс е здравата имунна система. Като част от нея са изправно функциониращите черва. Съществуват и редица адаптогени, които действат на хормонално, психосоматично и физическо ниво. Един от тях е Радиолата например. Методите на холистичната терапия са различни, насочени към цялостното състояние на жената и поддържането на баланс на нейното здраве.

Здравето е резултат от балансираната дейност на всички три области:

Биохимия/хранене: обхваща всички аспекти, свързани с веществата, които поглъщаме или вдишваме, и с всички биохимични пътища на тялото.

Структура: обхваща случващото се в костите, сухожилията, мускулите, фасциите, кожата.

Емоции/ум: свързана с всички умствени и емоционални дейности.

ХРАНЕНЕ

Можем дълго да говорим за правилната диетата, когато става въпрос за женското здраве и хормоните. Колкото повече прясна храна консумираш и колкото по-разнообразна е тя, толкова повече витамини и минерали ще приемаш. Те имат роля за енергийните нива, здравословното състояние на кожата и създаването на невротрансмитерите на доброто настроение в мозъка.  Освен здравословната храна тялото може да се подпомогне с различни добавки (минерали и витамини), които да имат протективно въздействие върху сърцето и ставите.

Диетата, в която липсват пресни храни и хранителни вещества, може да е причина да се чувстваш апатична и да повлияе негативно на настроението ти.

Храненето оказва също и пряко въздействие върху състоянието на червата и стомаха, където се извършва метаболитния процес на хормоните. Затова тяхното здраво състояние е толкова важно. Използването както на пресни, така и на ферментирали зеленчуци, но също и горчивите вещества в някои растения,  ще осигури пре- и пробиотици, които ще помогнат за поддържането на здравословна чревна микрофлора.

БИЛКИ И ХРАНИ С ФИТОХОРМОНИ

За да се помогне на тялото в МеноПаузата да намери нов здравословен баланс, има билкови средства с много добър ефект. Затова в днешно време хормонозаместителната терапия почти не е необходима – особено след като дори много ортодоксални лекари вече съветват да не се употребяват синтетични хормони в продължение на много години. Дългосрочни проучвания показват, че хормоналната терапия за лечение на симптомите на МеноПаузата може да увеличи риска от рак на гърдата и матката. Също тромбоемболията е един от най-важните странични ефекти на конвенционалната хормонозаместителна терапия.

Освен билкови препарати с много добро действие, съществува и хормонозаместителна терапия с биоидентични хормони. Въпреки че билковите лекарства имат по-малко странични ефекти от синтетично произведените лекарствата, те не трябва да се приемат безразборно. Ако вече си  на хормонозаместителна терапия със синтетични хормони е нужна консултация с лекуващия лекар, дали е възможна комбинацията с билкови препарати.

АКТИВНОСТИ

Доказано е, че физическите упражнения намаляват стреса и помагат за регулирането на хормоните. По време на ПерименоПаузата и МеноПаузата жените често се сблъскват с напълняването, а по-късно и с остеопорозата.

Независимо дали става въпрос за ходене, танци, йога, плуване или колоездене, раздвижването на тялото ще окаже значително влияние върху теглото ти, други симптоми на МеноПаузата и цялостното ти здраве. Правилно подбраните упражнения помагат за изграждане на костна маса и за поддържане на нейната здравина, така че да не се стига до остеопороза. Те също така поддържат гъвкавостта на ставите и еластичността на фасцията. И най-важното нещо – избери дейности, които ти носят удоволствие и които извършваш с радост!

ЕМОЦИОНАЛНО И МЕНТАЛНО ЗДРАВЕ

Грижата за емоционалното ти здраве и повишаването на резилентността е основен етап в холистичния подход към женското здраве. Осъзнаването на трансформацията, през която преминават жените, включва различни практики.

Йога използва техники за релаксация,  дишане и определени асани, които работят заедно, за да се фокусират върху подобряване на здравето, ума и тялото.

Експресивната терапия, като например използването на танци, музика или арт терапия, може да се използва за подпомагане на преодоляването на травмата и тревогата от промяната.

текст: Лора Николова