Физически промени

Всички знаем, че с годините женското тяло и външен вид претърпяват промени. Промени, които биха могли да бъдат много чаровни и да носят белега на осъзната и мъдра жена, ако медиите и индустрията не ти внушаваха всячески, че трябва постоянно да се стремиш към себеоптимизиране – да прикриваш бръчки и бели коси, да носиш slim fit бельо, да изглеждаш перфектно, докато жонглираш между работа, домакинство, родителство и партньорство. За радост все по-често виждаме разнообразието при подбора на дами в реклами и банери, статии и предавания, което е знак, че се случва една положителна преоценка на статуса на жената в МеноПаузата.

Физическите промени в тoзи период от женското развитие се влияят най-осезаемо от ниските нива на естроген. Те са и причина за редица промени в женското тяло.

Петте най-често проявени симптома на ПостменоПаузата, които могат да доведат до промяна в житейската ситуация на една жена са:

  • Горещи вълни
  • Вагинален дискомфорт
  • Разстройства на съня
  • Депресия
  • Инконтиненция

Както вече знаеш, тези пет симптома могат да се появят още преди последната менструация, преходите са плавни и индивидуални, затова вече те запознахме с тях, в информацията за ПерименоПаузата.

Освен тях биха могли да се проявят и други симптоми с тежки последствия ако не им се обърне навреме внимание, като някои от тях са:

Вагинална атрофия

Вагиналната атрофия засяга поне 70% от всички жени след МеноПаузата – всъщност почти всички – и е била премълчавана в продължение на десетилетия.

Както почти всички заболявания след МеноПаузата, вагиналната атрофия е постепенен процес, който може да отнеме месеци и дори години. Причинява се от липсата на естроген, която първо се проявява в изтъняване на лигавицата на входа на влагалището. Промените във вагината водят по-късно до оплаквания, касаещи функцията на уретрата, които първоначално не се свързват с хормонален дефицит, но всъщност са именно следствие от това, както и чести инфекции на пикочния мехур и нарастваща инконтиненция.

Инконтиненция

Изпускането на течности при кашлица, смях, кихане или упражнения, а понякога и по време на секс, е изключително често срещано – засяга почти 50% от всички жени в ПостменоПаузата. Съществуват два вида инконтиненция, но по-често срещаната е стресовата инконтиненция. Тя може да бъде причинена от слабо тазово дъно или нарушения в затварянето на уретата поради хормонален дисбаланас.

Болки в ставите

Болка и дискомфорт в мускулите и ставите е огромен и напълно подценяван проблем, който засяга около половината от жените в периода на МеноПаузата. Много жени обаче не се обръщат към гинеколога си с този проблем, защото просто не осъзнават, че това е типичен симптом на МеноПаузата. Така наречената артралгия се отнася до болките в мускулите и ставите като част от синдрома на менопаузата и дори е основен симптом на този етап при 21% от жените, дори преди горещите вълни! Тази болка, разбира се, се засилва от липсата на сън, промените в настроението и горещите вълни. Тук пренебрегването и липсата на физически упражнения придобиват осезаеми измерения. Ето защо необходимостта от движение е толкова належаща както в предходните, така и в настоящия период от женското здраве.

Загуба на памет и замъгляване на менталната активност

Известно е, че естрогенът не играе незначителна роля в нашата нервна система, а оказва голямо влияние върху работата на мозъка на молекулярно ниво, особено в областта на “ученето” и “паметта”. Неотдавнашни проучвания показват, че жените, които са започнали да приемат хормони в началото на ПерименоПаузата, са имали по-добра езикова и работна памет.

Естрогенът подобрява работата на мозъка и има защитен ефект срещу деменция.

Загубата на памет и забавянето на умственото развитие не са неизбежни в напреднала възраст!

Съществуват и много добри проучвания, които дават конкретни доказателства, че ранната употреба на естрогени предпазва от Деменция и Алцхаймер.

Сърдечно-съдови заболявания

След трайното намаляване на женските хормони до много ниско ниво рискът от сърдечни и съдови заболявания се увеличава.

Естрогените имат защитен ефект върху сърцето – ето защо жените преди МеноПаузата много по-рядко получават инфаркт. Рискът от сърдечни или съдови заболявания в периода след МеноПаузата се увеличава веднага щом защитното влияние на естрадиола изчезне. Това насърчава атеросклерозата, която поразява почти всеки орган с неприятни, запушващи съдовете плаки.

Други не по-маловажни и често срещани симптоми в този период могат да бъдат намалено либидо, косопад и окосмяване, проблеми със щитовидната жлеза, остеопороза, депресия.

текст: Лора Николова