Картографиране на лицето: Как лицето ти съобщава коя част от тялото ти е в дисбаланс?

Всички ние знаем, че ако искаме да възсатновим баланса е нужно да лекуваме причината, а не следствието. Затова точната диагностика е изключително важна.

Древните китайски лечители са известни с невероятно точните си методи за диагностициране. Те не са разполагали със съвременните технологии, но са развивали до съвършенство умението да наблюдават всяка промяна в тялото. Един от методите им е така нареченото картографиране на лицето.

Теориите, които стоят зад този метод, са:

 • Всички органи на нашето тяло са взаимосвързани. Ако един орган не работи правилно, това със сигурност ще се отрази на работата на други.
 • Ако кожата на човек не е здрава, със сигурност има някакви проблеми, които се случват на други места в тялото.
 • Лицето е огледало на душата. Вътрешните физиологични и психични състояния се отразяват на лицето. Ако изпитваш някакви смущения във вътрешните си органи, те ще се проявят върху лицето ти.

Благодарение на метода за картографиране на лицето бихме могли да направим диагностика и анализ на различни дерматологични проблеми.

Акнето или дерматитът по бузите показва:

 • проблем поради тютюнопушене
 • в тялото действат някакви бактерии
 • докосваш лицето си много често.

Акнето/дерматитът по брадичката, челюстта или деколтето показва:

 • консумираш прекомерно количество нишесте или преработена захар
 • хормонални проблеми в организма
 • Кандида инфекция.

Акнето/дерматитът в Т-зоната показва:

 • завишени нива на стрес
 • прекомерна употреба на алкохол
 • приемът на кофеин е повече от необходимото
 • кръвообращението в тялото е лошо.

Чело: Пикочен мехур или тънки черва
Дерматит по челото означава, че консумираш твърде много въглехидрати и преработени храни, бедни на фибри. Това засяга храносмилателната систем, както и детоксикиращи органи като пикочния мехур и тънките черва. Обърни специално внимание на храненето, увеличи дневния прием на вода до 10-12 чаши, погрижи се да има повече фибри в диетата ти и избягвай преработени храни и алкохол.

Областта между веждите: Черен дроб
Акнето или дерматитът, които се появяват в областта между веждите, показват че черният дроб не функционира правилно. Евентуална причина би могла да е високата консумация на месо. Добре е да започнеш да консумираш повече зеленчуци и плодове, да избягваш алкохола, както и медикаменти, които товарят черния дроб. Обърни внимание на пристъпите на раздразнение и гняв. Погрижи се в дневната ти рутина да бъдат включени дихателни практики и/или релаксация.

Нос: Сърце
Ако носът ти е зона с акне или други кожни проблеми, страда сърцето. Намали приема на сол и храните с високо съдържание на холестерол. Поддържай здравословен хранителен режим и не забравяй да се движиш ежедневно.

Уста и брадичка: Стомах
Кожните проблеми по устата и брадичката разкриват, че стомахът ти се нуждае от внимание. Намали приема на мазни храни и алкохол. Наблюдавай дали страдаш от свръхкиселинност или намалена такава.

Област на очите и веждите: Бъбреци
Това е предупредителен знак, че страдаш от недохранване и дехидратация, които засягат бъбреците. Избягвай алкохола и увеличи дневния прием на вода.

Бузи: Бели дробове и бъбреци
Сигурен знак, че белите дробове и бъбреците ти са изложени на риск. Съветът е да увеличиш приемът на течности, основно вода и да въведеш ежедневна дихателна практика.

Брадичка, челюст и шия: Хормони
Дисбалансът на хормоните ще се изяви като акне в областта на брадичката, челюстта и шията. Консумацията на твърде много сол, кофеин, алкохол и подправени храни няма да позволи на хормоните ти да функционират правилно. Това предизвиква много здравословни проблеми, включително повишаване на нивото на стрес, тревожност и депресия. Пий редовно вода ( поне 10-12 чаши на ден) и се опитай да промениш навиците си на хранене.

Автор: Катерина Вълчева

Leave a comment