Менструация

Менструацията напомня на повечето жени и момичета между 12 и 55 години, че са жени. С всички произтичащи от това предимства и недостатъци. И доста жени преживяват менструацията си като болезнена, твърде силна, твърде слаба, някак си не наред. Освен физиологични проявления на менструацията, които свързваме с различни симптоми, главно на дискомфорт, тя има и емоционална интерпретация, която ни кара да се замислим върху нашето отношения към своята женственост, женското си тяло и историята си като жена.

На работното място не се обръща внимание на дните на месечен цикъл, мъжете често коментират закачливо промените в настроението ни, а рекламите ни внушават, че това са дни като всички останали, само веднъж да направим правилния избор на санитарни продукти.

Нищо чудно, че жените се борят със себе си и месечното изразяване на тяхната женственост им причинява дискомфорт!

Основните съвети в този мини-оналйн курс са свързани с билки, билкови смеси и препарати, които можеш лесно да направиш сама или да закупиш в билкови аптеки и природни магазини.

Въпреки че билките имат положителен ефект върху нашето здраве те трябва да се използват с голямо внимание и отговорност, следователно е желателно да се консултираш с твоя лекуващ лекар преди тяхната употреба.

За всяко оплакване ще получиш точни указания как да използваш определено растение, но също и какви лечебни препарати могат да се направят от него. Лечебните растения имат регулиращ ефект при хормоналната система, а не субституиращ. Те често водят то възстановяване на баланса без странични ефекти и имат дълготраен ефект ако се използват правилно.

Комбинацията от правилно движение, необходимото внимание и нежност към самите себе си и помощта на лечебните растения могат да имат променящ живота ти ефект. Свикнали сме да чуваме, че е нормално като жени да минаваме през всички тези предизвикателства, но това е само част от истината.

Какво ще науча?

 • Как да детоксикираш черния дроб и да използваш горчивите вещества.
 • Как да облекчиш ПМС.
 • Как да облекчиш обилната менструация.
 • Липсваща или слаба менструация.
 • Помощните средства за облекчаване на болезнена менструация.

Съдържание

Как да детоксикираме черния дроб и да използваме горчиви вещества.
Хормоналните проблеми често са тясно свързани с претоварения черен дроб. Затова е важно да облекчите черния си дроб в случай на хормонален дисбаланс. По отношение на менструацията, неговото неправилно функциониране може да доведе до нередовна менструация и ПМС или до влошаване на вече наличен ПМС.

 • Менструация и черен дроб // видео-лекция
  49:00
 • Скрипт с рецепти
  00:00
 • Детоксикация на лимфната система
  00:00
 • Детокс на лимфата // видео
  23:00

Как да облекчиш ПМС.
Повече от половината жени страдат в по-голяма или по-малка степен от предменструален синдром (ПМС). Жените над тридесет години са особено засегнати от този проблем. Както подсказва името, предменструалният синдром причинява различни здравословни проблеми преди менструалния период. Някои жени са засегнати само за няколко дни непосредствено преди менструацията, докато други страдат от широк спектър от симптоми в продължение на две седмици или повече. С настъпването на менструацията следва отшумяване на симптомите на ПМС.

Как да облекчиш обилна менструация.
25% от всички жени страдат от обилна менструация. Всяка втора има доказана липса на желязо. Ако количеството кръв по време на менструацията надвишава 80 мл, тогава говорим за хиперменорея. Това е определението в медицинските учебници. Но как да измерим кръвта, която отделяме с менструацията, за да сме сигурни, че имаме проблем с кървенето?

Липсваща или слаба менструация.
Липсата на менструация се нарича аменория. Менструацията спира по време на бременност и кърмене, както и в менопаузата. Ако нито един от тези случаи не е настъпил, причините могат да бъдат многобройни. Може да бъде повишен физически или емоционален стрес (стресови фактори като загуба на близък човек, насилие, смяна на жилище, развод), дълги пътувания или сериозна загуба на тегло. Тогава организмът преминава на един вид спестовен режим и се концентрира върху най-важните функции.

Помощни средства за облекчаване на болезнена менструация.

Лора Николова е природен педагог и съветник по билкарство и лечебни растения. Последните години от живота си тя посвещава на изучаването на лечебни растения, както и на експериментирането и приготвянето на естествени билкови препарати с тях. Тя предава събраното знание под формата на семинари и онлайн курсове, така че все повече хора да намират подкрепа и упование в природните блага и да получават съвети за превенция и самопомощ.

Даниела Събева е насочена към работа с жените, търсещи по-пълноценно, радостно и осмислено съществуване и смисъл в живота си. Тя вплита дълбоката мъдрост на йога, аюрведа и традиционната китайска медицина в потребностите на съвременните жени, живеещи сред високи нива на стрес, непълноценно хранене, замърсена околна среда и сложни взаимоотношения. Даниела преминава много обучения в различни части на света, които я свързват с различни духовни пътеки и учители с дълбока мъдрост и отдаденост. Но най-важният и учител винаги е била срещата й с всяка отделна жена и докосването й до нейната уникална история, натрупан житейски опит и предизвикателства, през които й се дава да премине. Защото трансформацията на всеки е изключително интимно преживяване, което обаче винаги излиза извън самия човек и озарява света около него.

Катерина Вълчева е движенчески и арт терапевт и обучаващ се психолог, преминал множество квалификации по йога, танцова терапия, функционална анатомия, приложна кинезиология, майндфулнес. Изследва движенията в тялото, породени от неговата физиология, от връзката му с мислите и емоциите. Разработва индивидуални програми, подпомагащи физическото, енергийно и емоционално тяло.

Оценки и ревюта

No Review Yet
No Review Yet