Болезнена менструация

“Ако можех просто да лежа в леглото с термобутилка и чаша топъл чай в ръка, само за един ден и да не се налага да бъда на разположение на никого, тогава щях да съм добре!”

Менструацията, спътница на жената от ранна до средна възраст. Редовна посетителка всеки месец, със склонност към промени малко след средната възраст.

Какво е отношението ти към нея? Досадна ли ти е? Как преживяваш времето в нейната компания? Кое те стресира? Болезнена ли е или просто я виждаш като част от женската ти ритмичност: “Е, какво пък, това е част от женския ми чар! Щеше да е скучно, ако беше другояче!“ За повечето жени “менструацията” е също толкова важна част от женската им нормалност, колкото и дните преди нея. Това отношение не е нещо естествено. Още в в древните концепции за човешкото тяло, напр. на Хипократ, откриваме женската, за днешните разбирания, нормалност като менструация, бременност и менопауза, като слабо отклонение от (мъжката) норма, което изисква лечение! Месечното кървене е “цивилизационен феномен”, според древното разбиране.

В каменната ера, жените са били заети с непрекъснати бременности или години на кърмене от началото на първата менструация до менопаузата. В резултат на това постоянно състояние между бременност и кърмене, жените са имали значително по-малко менструации през живота си, отколкото днес. Това е истинската женска нормалност, иска да ни внуши древното разбиране за жена. С тези многобройни “ненужни” менструации и хормонални възходи и падения се свързват и различните заболявания – от ендометриоза до рак. Въпреки другите недостатъци по отношение на концепцията за жена, вече не се налага тя да е постоянно бременна. Съвременната жена няма нужда да е майка, за да се дефинира като жена. Решението или изборът да си майка са различно интерпретирани в житейската рамка на всяка една жена.

Факт е обаче, че има промяна във възприятията на менструацията и отношението както на самата жена към нея, така и на околния свят.

Менструацията напомня на повечето жени и момичета на възраст между 12 и 55 години, че са жени. С всички произтичащи от това предимства и недостатъци. А доста жени преживяват менструацията си като болезнена, твърде силна, твърде слаба, някак си не наред. Може би ще се изненадаш да научиш, че 90 % от всички менструални оплаквания нямат органична причина. Но каква тогава? Струва си да поразмишляваш малко в този контекст и да си зададеш няколко въпроса:

Как преживях първото кървене?

Как бях подготвена за първата си менструация?

Как майка ми ми съобщи, че това събитие вече ще бъде редовна част от живота ми?

Когато разговарям с приятелки по този въпрос, с тъга осъзнавам, че около 5% от жените са получили радостно, положително отношение към това да бъдат жени и в частност към менструацията. Останалите, 95% от всички жени, са получили инструкции, вариращи от фактологични/неутрални до досадни/неприятни или в най-лошия случай събуждащи усещането за срам. Може би е част от поколенческата ни съдба?!?

Менструацията в старите времена

В древността настъпването на първата менструация се е отбелязвало с пищно празненство, момичетата са били почитани и поздравявани за навлизането в нов етап от живота им. От този момент нататък те имали привилегията редовно да се оттеглят в менструалните колиби веднъж месечно, заедно с другите жени, за да се забавляват и да се посветят на вътрешни задачи. Тогава хората са смятали, че жените в менструация са имали ясновидски способности в този период от месеца. През тези дни те били освободени от ежедневните задължения, които са се изпълнявали от по-възрастните жени и мъже. Повечето от жените в общността са синхронизирали ритъма си: Овулацията, най-плодовитото им време, е настъпвала при пълнолуние, времето на социализиране и обръщане навън и към другите, а менструацията е настъпвала при новолуние, времето на тъмнина и оттегляне. Приятелките и съквартирантките и до днес изпитват това, когато с изненада осъзнават, че цикълът им се е изравнил.

Дали дните на менструация са като всички останали?

Дни като всички останали, които никой не забелязва, предлагат рекламите. Сякаш всичко се дължи на подходящите дамски превръзки, по които никой не трябва да забележи, че имаме менструация или на вечната виталност и младост, които трябва да излъчваме. Когато се появят раздразнение или здравословен гняв и въпросът за наличието на цикъл не закъснява. На работното място или вкъщи се пускат заядливи забележки и досадни коментари. Колко лошо е да си жена в такъв момент? И как стигнахме до тук? От пищни празненства до неудобство и срам, че не функционираме правилно!

Спокойствие и топлина

“Ако можех просто да лежа в леглото с термобутилка и чаша топъл чай в ръка, само за един ден и да не се налага да бъда на разположение на никого, тогава щях да съм добре!” Позната ли ти е тази мисъл? Чувала ли си приятелка да я изрича, минавала ли ти е през главата?

Защо не? Наистина ли е толкова важно да превърнем “менс-дните” в дни като всички останали? Да функционираме? Винаги да мислим за всички останали и за себе си на последно място? За кого всъщност това състояние на различни чувства е стресиращо? За самата жена или за нейните близки и колеги, които се оплакват, че тя не функционира добре?

Извоювай си красиви менс-дни!

Помисли, кой би могъл да помогне за облекчаване на домакинството в семейството? Разпределяй задачите вкъщи, в крайна сметка не живееш само ти в това домакинство. Времената, в които само жената се грижи за домакинството са пасе! Обмисляла ли си някога да наемеш чистач/ка, за да си спестиш някои усилия?

Повечето жени никога не са се научили да питат/ молят за помощ директно, защото ни казват, че трябва да сме силни. Защото и ние искаме да сме силни! Възпитанието ни в женственост, както сме го получили от майките си, включва дипломатичност, скрити молби, тихи упреци, дуднене (ако друго не помогне), отказ, цупене (като крайна мярка) и отношение, което за съжаление работи само сред жените и което казва: “Не виждаш ли в очите ми, че имам нужда от нещо, от теб, от подкрепа?!”

Научи се да бъдеш директна и настойчива!

Причини за промени в менструацията

Според някои твърдения 90% от проблемните менструални цикли не се дължат на органични причини. Разбира се, трябва да се изключат причини като фиброми, полипи и други образувания.

Менструацията може да бъде повлияна от събития като загуба на важен човек, сексуално и друго преживяно насилие, събития, които нарушават ритъма на жената. Освен външните събития, има ли и други причини да отхвърляш собствената си женственост? С какво свързваш това, че си жена? Как се е оценявала женствеността в семейството, от което произхождаш? Бяха ли братята ти третирани с предимство? Била ли си омаловажавани като момиче заради пола ти?

Причините за болезнената менструация, както и за всички хронични заболявания на женските органи, включват и сексуална травма. Терминът “сексуално насилие” се счита за остарял в специализираните кръгове, тъй като извършителите обикновено не са “длъжни” да използват насилие срещу жертвите си, а то може да се изразява в структурата на зависимост в отношенията. Неизбежното условие жените отново да се сблъскват с болката от преживяното в хода на оздравителния процес, като често се налага да търсят терапевтична помощ в продължение на години, за да могат отново да водят пълноценен живот, свидетелства за една от тъмните страни на нашето все още патриархално общество. Ако подозираш, че сексуалната травма може да е една от причините за менструалните ти спазми, потърси подкрепа при специалист в тази област.

За всички физически мерки, като масажи, хомеопатични средства, билково лечение и болкоуспокояващи, важи следното: започни навреме. Не чакай, докато болката се появи. Далеч по-трудно е да отпуснеш свита матка, отколкото предварително да й дадеш импулс да не се свива! За това има редица естесвени средства, част от които са също движението- танцът, йогата… и не, тичането между кухнята и горния етаж, между училище и работа, между супермаркета и метрото не са движението, от което имаш нужда, за да дадеш необходимата любов на тялото си в този момент.

Автор: Лора Николова

Leave a comment