Алкохолът и ПериМенопаузатa

Знаеш ли защо някои жени в периода на перименопаузата изпитват намалена толерантност към алкохола? Често приятелки ми споделят, че след определена възраст имат симптоми на махмурлук дори след две чаши бяло вино?

Жената и Алкохолът

Жените имат по-висок процент телесни мазнини и по-нисък воден баланс от мъжете. Това означава, че пиенето на същото количество води до по-висока концентрация на алкохол в кръвта. С напредването на възрастта и прехода към менопаузата идва още един удар – нивата на ензимите, отговорни за разграждането на алкохола рязко намаляват.
Ензимите, отговорни за метаболизирането на алкохола в човешкия организъм, са главно алкохолдехидрогеназа (ADH) и алдехид дехидрогеназа (ALDH). Те работят заедно, за да разградят етанола на по-малко вредни вещества.

Алкохолдехидрогеназа (ADH): ADH е ензимът, който първо метаболизира етанола в черния дроб. Той превръща етанола в ацеталдехид, който е токсично вещество и е основен причинител на симптомите на махмурлука.
Алдехид дехидрогеназа (ALDH): ALDH е отговорна за по-нататъшния метаболизъм на ацеталдехида в оцетна киселина, която е по-малко токсична и може лесно да се преработва и отделя от организма. Недостигът на ALDH може да доведе до натрупване на ацеталдехид и да предизвика нежелани реакции като неприятното зачервяване дори след втората глътка вино.
Какво би могло да повлияе на активността на ензимите, които метаболизират алкохола? Една от основните причини са хормоналните промени в женския организъм. Хормоналните колебания, особено промените в нивата на естрогена, влияят пряко на скоростта на метаболизиране на алкохола.

Сега сигурно разбираш защо перименопаузата и алкохолът могат да бъдат сложна комбинация.

Какво знаем за алкохола и пери/менопаузата?

Намаляването на консумацията на алкохол носи облекчение на доста от симптомите и подобряване на общото физическо и психично благосъстояние. Нека ти обясним защо:
Горещи вълни: Виното, с различните си химикали като сулфити, хистамин и тирамин, засилва горещите вълни. Голяма част от жените в този период развиват изключителна чувствителност към тези съединения.
Сън: Да, алкохолът може да предизвика усещане за сънливост и да те отпусне, но може и да наруши цикъла на съня напълно.
Настроение: Преодоляването на симптомите на перименопаузата и менопаузата, заедно с възходите и паденията на средната възраст, действително може да повлияе на психичното ти благополучие. Често може да прибегнем до чашка или две вечер, за да забравим за стреса. И, да, навярно за момента това ще ти помогне, но на следващата сутрин може да доведе до спадове в настроението и допълнителна умора.
По-слаби кости: Алкохолът повлиява начина, по който нашите тела абсорбират калций – ключовият фактор за поддържане на здрави и силни кости. Когато абсорбцията на калций е нарушена, костната минерална плътност намалява, което означава, че костите ни стават по-крехки и податливи на увреждания или фрактури.

Какви са ползите от намаляването на алкохола по време на перименопаузата?

Експеримент от 2013 г., проведен от Института за чернодробно и храносмилателно здраве в Медицинско училище на University College London, установи, че дамите, които са се въздържали от алкохол за 30 дни, съобщават за:

  •  намален холестерол, тегло!!!! и нива на кръвната захар
  • подобрено качество и продължителност на съня.

Перименопаузата е период в живота на жената, който активно призовава към изграждането на нови, по-здравословни навици. В допълнение към ограничаването на алкохола е добре да започнем редовни физически упражнения, да въведем балансирано хранене, както и различни практики за емоционален баланс.

В програмата “АЗ СЕ ПРОМЕНЯМ” ще научиш как да въведеш нови здравословни навици в живота си , за да преминеш плавно отвъд репродуктивните си години без да чувстваш, че се разпадаш!
Чрез информацията в нея ще откриеш, че средната възраст не е съпроводена задължително с тежестта на симптомите, предизвикващи лудост, а времето, в което се впускаш в завладяващо, овластяващо и трансформиращо пътешествие, което ще ти помогне да опознаеш себе си и ще те промени към по-добро!

Leave a comment