Силата на Личния Дневник

Воденето на Дневник ти носи
размишление, самонаблюдение, разбиране, вдъхновение

Всички ние носим много ментален багаж – мисли, спомени, планове.
Воденето на дневник ти помага да се освободиш от някой от тях, пренасяйки ги върху хартия.
Това ти дава усещане, че смъкваш реален товар от себе си и освобождаваш пространство за нови идеи и творчески хрумвания.

Ежедневното водене на дневник може да ти помогне да се почувстваш по-спокойна и по-фокусирана в дните си и грижата за теб самата.
Красотата на воденето на дневник е, че няма правилен или грешен начин, по който да го правиш.
Това е дълбоко лично преживяване, което може да приеме много форми.
Понякога това може да е споделяне на личните ти изживявания и трепети, подобно на тези, които може би си писала, когато си била тийнейджър. Друг път това може да направиш списък с неща, които ти носят радост или пък такъв с цели, които искаш да постигнеш.

Развиването на навик за водене на дневник е един от най-добрите инструменти за самоусъвършенстване и може да ти помогне да постигнеш по-дълбоко ниво на осъзнатост, както и да овладееш емоциите си, особено когато се чувстваш тревожна, раздразнителна и неразбрана.

Ако всичко това те вдъхновява да се докоснеш до красотата на тази практика, но не знаеш как да започнеш да я изпълняваш, нито за какво да пишеш, ето някои насоки.

Но преди всичко помни, че ТИ си уникална и различна от всички други жени.
За едни дневника е средство за споделяне на преживаното, на други той помага да размишляват върху поведението и реакциите си, други изграждат чрез него нови навици.
Не търси унифициране на това как и какво да пишеш в него, нито колко дълго да е то.

ВИДОВЕ ДНИВНИЦИ:
1. Ежедневен дневник

Това е дневник, в който пишеш всеки ден и се съсредоточава върху споделянето на това, което ти се е случило и как си се почувствала. То ти помага да наблюдаваш крачките, които правиш в своето израстване и промяна и да случваш това със свои темпове – особено когато ти се струва, че животът се движи твърде бавно или прекалено бързо.

2. Визуален дневник
Ако не харесваш писането или ти е трудно да се изразяваш с думи и чувстваш, че те са твърде недостатъчни, за да представят твоя богат вътрешен свят, може да направиш избереш по-визуално представяне.
Визуалния дневник се състои предимно от изображения. Всеки запис използва рисунки, за да разкаже твоята история. Това могат да са несложни чертежи, свободни форми и линии, комикси или стилизирани скици. Експериментирай с различни типове рисунки, за да видите какво работи най-добре за теб.

3. Поток на съзнание/свободно писане в дневник
С воденето на дневник на потока на съзнанието записваш мислите, докато преминават през ума ти. Основната цел тук е да извадиш върху листа по-голямата част от съзнателните си мисли /да ги направиш видими/, за да разбереш какви точно са те, откъде идват, имаш ли нужда от тях, както и да разкриеш по-дълбоките си и неподозирани идеи. Това писане на потока на съзнанието е и терапевтично и ти помогне да обработиш емоциите с, да придобиеш яснота и да отключиш творческия си потенциал.

4. Дневник на благодарността
Проучванията показват, че благодарността е свързана с щастието, укрепва връзките и развива по-голяма устойчивост у хората. Така че писането на дневник на благодарността може да бъде много полезно и става вси по-популяра и използвана форма за осъзнаване на изобилието в живота.

Може да структурираш своя дневник за благодарност по различни начини:
– като описваш периодично нещата, за които си благодарна,
– да ги вплетеш в по-голям текст с описание защо точно си благодарна за всяко от нещата които изброяваш
– да направиш кратки благодарствени бележки, които да запазиш за себе си или ако усетиш – да споделиш с тези, към които си насочила благодарността си

5. Bullet (куршум, точка) дневник
Може да използваш тази форма на дневник за проследяване на всичко – от настроението ти до ежедневните ти действия. Това може да са „куршуми“ за размисли като „едно нещо, което направи специален/различен/смислен деня ми днес“ или „моето намерение за днес“.

КАКВО ДА ПИША В ДНИВНИКА?
Това е лично решение и може да се промени с времето. Ето няколко идеи:
• Лични цели
• За какво си благодарна
• Малки неща, които ти носят радост през целия ден
• Цитати, които те вдъхновяват или мотивират
• Размишления или откровения
• Въпроси, на които се надяваш да намериш отговора в един последващ момент
• Неща, които искаш да подобриш
• Комплименти към себе си
• Дългосрочна визия за това какво искаш да постигнеш
• Действията си и това, което си направила и преживяла
• Блокажи или разочарования, които се стремиш да преодолееш
• Какво ядеш в един ден и как се чувствате след това
• (Неизпратено) писмо до някого в живота ви
• Най-доброто решение, което някога си вземала
• Ежедневни положителни утвърждения

КАК ДА ЗАПОЧНЕШ ДА ВОДИШ ДНЕВНИК И ДА ГО ПРЕВЪРНЕШ В НАВИК
Започването на дневник може да изглежда смущаващо в началото. Като всеки друг навик, отнема известно време, преди да се превърне в повтаряща се част от начина ти на живот.

Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да започнеш:
1. Намери техниката и средството, които работят за теб
Много жени предпочитат да водят дневник на хартиен носител, защото това им помага да развиват и изразяват идеите си по-ясно. Но поставянето на писалка на хартия не е единственият начин за водене на дневник. Може да откриеш, че лекотата на използване на лаптоп прави воденето на дневник по-приятно за теб.
Освен това не е нужно да се ограничавате до един метод. Например предпочиташ да пишеш на ръка, но усещаш прилив на вдъхновение по време на сутрешното си пътуване с метрото. В такъв случай може да използваш приложението за бележки на телефона си, за да запишеш мислите си, преди да ги забравиш.

2. Откажи се от преценките и си напомняй, че пишеш единствено за себе си
Няма правилен или грешен начин за водене на дневник. Оставите вътрешния си критик на вратата, докато пишеш. Воденето на дневник е зона без преценки.
Не се притеснявайте за неща като граматика или правопис. Пишеш само за себе си, а не за публиката.
Когато си самокритична или се страхуваш, че някой ще прочете дневника ти, си склонна да се цензурираш, да си по-малко автентична и честна.

3. Поддържай реалистични очаквания
Когато започваш да водите дневник за пръв път, не очаквай да изписваш страници с проницателни мисли. Наличието на нереалистични очаквания може да ти обезсърчи да продължиш практиката си да водиш дневник, защото не виждаш веднага напредък.
Като всеки друг навик, е нужно да си поставяш реалистични цели и да правиш малки стъпки.

4. Създай си рутина за писане
Лесно е да пишеш в дните, когато се чувстваш вдъхновена и мотивирана. И също толкова лесно е да се откажеш, когато не си.
Създаването на рутина за писане и планирането на време за водене на дневник може да ти помогне дори в дните, когато не се усещаш импулс за това. Например, може да отделяш време всяка сутрин след закуска или всяка вечер преди лягане, дори това да са само пет до десет минути.
Избирането на точно определен момент от деня и обвързването му с действие, което вече е рутинно за теб, ще ти помогне по-лесно да добавиш към него и воденето на дневник и да го превърнеш в градивен навик, който ще ти се отплати многократно с ползите, които носи за теб.

Автор: Даниела Събева

Leave a comment